ATLE BERSVENDSEN

Politiførstebetjent Tore P. Bakken fra Kripos begynte fredag ettermiddag sin gjennomgang av hva som møtte etterforskerne på åstedet 23.mai for snart to år siden.

Og det er sterke bilder Bakken viser på skjermen: Likene av Kristian og Marie Orderud og datteren Anne Orderud Paust lå på forskjellige steder i huset.

Mye tyder på at det over 80 år gamle ekteparet først er skutt i ektesengen, selv om Marie Orderud har beveget seg etter det første skuddet — først mot ektemannen som lå skutt i nakken, med kroppen delvis oppe i sengen på den andre siden, før hun deretter har beveget seg ut mot stuen, hvor hun er skutt på ny.

Anne ble funnet på kjøkkenet, delvis under kjøkkenbordet, like ved en dør ut. Hun ble skutt flere ganger bakfra, sannsynligvis i det hun var på flukt. Anne må ha kommet opp fra der hun lå og sov i underetasjen. På rommet hennes ble det funnet en veske, som blant annet skal ha inneholdt over 10 000 kroner.

Ifølge Kripos er det ingenting som er stjålet. Gjerningspersonen(e) har trolig kommet seg inn ved å knuse glass i verandadøren og deretter åpne den. Deretter har det som minner om rene henrettelser, begynt. Alle de tre er skutt flere ganger, deriblant på kloss hold. 13 skudd, eller kanskje 14, skal være avfyrt inne i kårboligen.

Utenfor huset ble den mye omtalte sokken funnet noen meter fra huset. På sokken ble det funnet både dyrehår og menneskehår, deriblant flere uidentifiserte. Ett av de to hundehårene er fra politihunden som fant sokken. Hundens fører tok da opp sokken og la den i lommen, en fremgangsmåte å sikre mulige bevis på som Kripos fredag sa seg lei for. Et annet hundehår stammer ikke fra ekteparet Orderuds hunder. Det er også funnet menneskehår som er identifisert, men det er ennå ikke kjent hvem sine hår dette er. Det skal være strid om disse funnene, men de blir lagt frem senere.

Både Kristin Kirkemo Haukeland og Lars Grønnerød sitter i retten mens de sterke bildene av de tre blir vist. Ekteparet Orderud ville ikke være til stede.