Vennegjengen fra Åsane er på vei over Torgallmenningen. En tidlig fredagskveld føler de seg trygge, men det endrer seg etter hvert som dagslyset forsvinner og promillen inntar byens utesteder.

— Det er de som går på byen for å ha det gøy og så er det de som går på byen for å slåss, sier Andre Liland (20).

I fjor sommer var han på ferie på Sunny Beach i Kroatia.

— Der nede så jeg én slåsskamp i løpet av hele ferien, her i Bergen kan man se mange på en kveld. Det er like utrygt her som andre steder, forteller Andre.

Vennene Terje Bruknapp (19) og Alexander Oen (19) er enige.

— Det er ikke alltid like trygt, men man kan ikke bli sittende hjemme heller. Det gjelder å være forsiktig, sier de.

14 prosent utsatt for vold

Mer enn hver tiende nordmann mellom 16 og 24 år opplevde fysisk vold i fjor. Det er en økning på over førti prosent siden 2004, ifølge levekårsundersøkelsen fra Statistisk sentralbyrå som kom i går.

Særlig andelen av unge menn som utsettes for vold har hatt en kraftig økning. I fjor ble 14 prosent av menn i alderen 16 til 24 år utsatt for fysisk vold. Det utgjør en økning på 75 prosent på tre år.

Voldsundersøkelsen viser også en svak økning av personer mellom 25 og 65 år som er blitt utsatt for vold i fjor, sammenlignet med tre år tidligere.

Menn står bak 80 prosent av alle tilfeller av vold og trusler, og en relativt stor andel av voldstilfellene skjer på arbeidsplassen. For menn gjelder dette i nesten fire av ti tilfeller, og for kvinner gjelder det i underkant av tre av ti tilfeller.

Ble slått ned på byen

Blant vennegjengen fra Åsane er det bare Andre som har opplevd å bli slått ned på byen.

— Jeg var på et utested og danset med en jente. Etter hvert fant jeg ut at hun hadde kjæreste og bakket unna. Litt etterpå danset hun med en annen fyr og jeg sa fra til han at hun hadde kjæreste. Det likte han ikke og tok kvelertak på meg, forteller Andre.

Gutten som angrep ble kastet ut av vaktene, men da Andre gikk fra utestedet senere på kvelden sto han utenfor og ventet.

— Han slo til meg og jeg kastet han ned i bakken for å beskytte meg. Vaktene ved utestedet kom til med en gang og dro oss vekk fra hverandre, forteller Andre som endte kvelden med en solid blåveis.

Utenom den episoden kjenner de bare til en annen kompis som er blitt utsatt for vold på byen.

— Han fikk seg en skikkelig trøkk og anmeldte forholdet etterpå, forteller vennene.

Flere anmelder vold

Hordaland har hatt en økning på antall anmeldte voldstilfeller på syv prosent fra i fjor, viser politiets halvårstall. Samtidig har det vært en nedgang i voldstilfeller i Bergen på syv prosent. For Åsane lensmannskontor har økningen vært kraftig. Med 123 voldssaker i år er økningen på førti prosent.

Politioverbetjent Tove Lian Mathiesen, leder for volds og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon, mener volden er blitt grovere de siste årene.

— Over tid har vi sett at den grove volden øker. Det er bekymringsfullt. Det blir flere episoder der konsekvensen av volden er mer brutal.

Også gatevolden er et sterkt økende fenomen i Bergen, ifølge politioverbetjenten.

— Halvårstallene viser en marginal nedgang av vold i Bergen, men over tid har vi sett at gatevolden øker. Spesielt i helgene er det en opphopning av voldsepisoder.

Hun gir alkohol skylden for den økende volden som skjer på offentlig sted.

— I de fleste tilfellene er rus med i bildet, enten alkohol eller narkotika. Hvem som blir offer og hvem som blir gjerningsmann, er ofte tilfeldig.

Hva mener du bør gjøres for å minske volden? Si din mening under!

Skodvin, Helge