OLAV GARVIK

Statsminister Kjell Magne Bondevik var stolt og glad da han selv sørget for den første budsjettlekkasjen til de fremste tillitsvalgte i KrF søndag formiddag.

Etter applausen å dømme var det et særdeles kjærkomment budskap i en forsamling som ikke har hatt så altfor mye å glede seg over i det siste.

Han bygget gradvis opp forventningene i talen:

— Kampen mot fattigdom skal bekjempes. Men jeg har mer å si, for jeg har en viktig nyhet til dere. Regjeringen har denne uken hatt sin budsjettkonferanse, og vi har vedtatt å øke bistandsinnsatsen, og det vil bli en stor økning. Regjeringen har vedtatt å bevilge godt over en milliard kroner mer til verdens fattige neste år. I løpet av fireårsperioden blir det en økning på over fire milliarder kroner, sa han.

Bedre pappapermisjon

Utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson opplyste til BT like etter talen at Norge i løpet av 2004 vil bruke drøyt 15 milliarder kroner på bistand og flyktninger. Det er til sammenlikning nokså nøyaktig halvparten av landets forsvarsbudsjett.

Bondevik spente også forventningenes bue på andre områder. Han røpet bl.a. at pappapermisjonen skal forbedres. Men da Bergens Tidende gikk ham på klingen for å få ham til å være mer konkret, smilte han bare hemmelighetsfullt.

— Er økningen i u-hjelpen den viktigste godbiten for KrF i det kommende budsjettet?

— Det er nok et av de viktigste. Alle de tre regjeringspartiene skal få viktige ting å glede seg over, fortsatte han.

Lavere bilavgift?

— Hvorfor har dere ikke gjort noe med bilavgiftene, slik dere lovet i Sem-erklæringen, med sikte på å få en mer miljøvennlig bilpark? Høyres finanstalsmann Jan Tore Sanner begrunner det med at dette ikke har hatt prioritet?

— Sier han det? svarer Bondevik tankefullt. Vi får se når budsjettet kommer.

Statsministeren rettet også en advarsel til Arbeiderpartiet, og særlig med adresse til Trond Giske som har bestemt seg for å avskaffe kontantstøtten så snart sjansen byr seg.

— Jeg kan forsikre dere at vi skal slåss for at ikke denne reformen blir ødelagt neste høst, sa Bondevik.

Han opplyste ellers at kirke- og kulturminister Valgerd Svarstad Haugland skal få enda en hatt å bære fra nyttår: hun blir såkalt «frivillighetsminister» i tillegg til de nåværende gjøremål. Alt ansvar for frivillige organisasjoner samles i hennes departement.

Nominasjonsfloken uløst

Nominasjonsfloken rundt Høybråten og Svarstad Haugland var fortsatt ikke løst da KrF-folkene dro hjem søndag etter kirketid. Bondevik var imidlertid sikker på at partiet vil greie å løse problemet «på en god måte.»

Om Valgerd Svarstad Hauglands skjebne sa han bare:

— Valgerd er så verdifull at vi gjerne vil ha henne med på laget videre.

— Er det noen som burde vike til side i denne prosessen?

— Jeg vil ikke si mer om det, svarte han.