— For meg var dette selvkritikk helt uten substans, sier Odd Nordhaug etter å ha fulgt Vallas pressekonferanse på TV i går. Professoren ved Norges Handelshøyskole underviser i ledelse, som er medlem i både LO og Ap, mener gårsdagen var en trist dag for LO.

Noen få minutter på overtid kom Valla inn til en smekkfull pressekonferanse i Folkets Hus i Oslo, beklaget håndteringen av Yssen-saken og sa:

— Jeg synes det er leit hvis Ingunn Yssen oppfatter det som jeg har sagt eller gjort som sårende.

Valla sier hun er tøff og direkte og har et engasjement som smitter over på hennes lederstil også innad.

— Det sterke engasjementet jeg har som LO-leder ser jeg at noen av mine medarbeidere opplever som utilbørlig sterkt, sa Valla.

Holder ikke

LO-lederen la seg slett ikke flat for all kritikken som den siste uken har kommet mot hennes måte å utøve lederskap. Tvert imot, mener Nordhaug.

— Det eneste jeg oppfattet at hun beklager var den rent tekniske håndteringen av Yssen-saken. I opinionen tror jeg dette kommer til å bli oppfattet veldig negativt fordi hun ikke kom med noen unnskyldning. Det var en betinget unnskyldning, det var jeg beklager «hvis». Og det er ikke noen unnskyldning, sier Nordhaug.

Han tror Valla i dag bare har støtte i toppen av LO, og mener hennes videre skjebne som LO-leder er helt avhengig av om vanlige LO-medlemmer slår seg til ro med hennes forsøk på å gi inntrykk av at hun innrømmer og beklager feil.

Bare Yssen

På pressekonferansen forsøkte Valla å avgrense temaet til Yssen-saken.

Til tross for gjentatte spørsmål ville Valla ikke kommentere om hun bør bli sittende i Arbeiderpartiets sentralstyre. Hun ville heller ikke si om hun bør bli leder for valgkomiteen, slik det har vært tradisjon for at LO-lederen har vært. Å trekke seg som LO-leder har Valla ikke vurdert.

Hun ville heller ikke si noe om kritikken mot hennes oppførsel som leder fra tidligere medarbeidere i hennes tid som justisminister for ti år siden. Med ett unntak:

Ifølge Berit Reiss-Andersen, som varslet at hun ville si opp som statssekretær for Valla i mars 1997, løy Valla da hun sa til Reiss-Andersen at Statsministerens kontor hadde bedt Valla om å få Reiss-Andersen til å fortsette til 11. april.

— At jeg angivelig skulle ha løyet i kontakt med statsministeren, det er selvfølgelig ikke riktig, sa Valla på pressekonferansen.

For å underbygge sin versjon viste Valla frem en konvolutt med et notat - hun ikke ville vise frem - som ifølge Valla dokumenterte at hun hadde snakket med Statsministerens kontor om Reiss-Andersens oppsigelse.

Tapt troverdighet

Nordhaug mener LO-sjefen og LO har skuslet bort sitt viktigste våpen.

— Det er det store tapet av troverdighet som er det store poenget i hele saken. Det er umulig for en person som har fått så sterke anklager mot seg - og som ikke har besvart disse anklagene - å stå i spissen for en organisasjon som har veldig stort behov for tillit i opinionen, sier Nordhaug.

Han mener det minste Valla burde gjort var å beklage og si hun skjønte at Yssen følte seg trakassert. Samtidig burde Valla sagt at hun ikke er aktuell som leder for valgkomiteen i Arbeiderpartiet. I tillegg burde hun vært mer konkret i selvkritikken og erkjent at hun som leder enkelte ganger har vært for brutal.

LO satset på at saken skulle gli over etter pressekonferanse fredag ettermiddag og påfølgende helg.,

— Jeg tror ikke et øyeblikk på at det stilner med dette, sier Nordhaug.

Jarl Fr. Erichsen