Idretts-Norge har fremdeles milevis igjen før de når likestilling, mener Stensbøl.

I en kronikk i dagens BT slakter han likestillingsinnsatsen i Idretts-Norge, kaller pressen «stadig mer sjåvinistisk» og påpeker at norske idrettstopper gjorde en for dårlig jobb da de ikke klarte å få IOC-medlem Gerhard Heiberg til å stemme for kvinnehopp som OL-gren i Vancouver i 2010. Samtlige 14 IOC-styremedlemmer stemte mot dette i julen, understreker den tidligere lederen av Olympiatoppen.

Hele 95 prosent av norske storbedrifters idrettssponsing går til menn, skarve fem prosent til kvinner, påpeker Stensbøl og etterlyser synlige grep og offensiv strategi for å bedre forholdene.

— Dette er til å grine av, sier idrettsforsker Jorunn Sundgot-Borgen, som kaller opplysningene om likestillingens tilstand i Idretts-Norge «dramatiske og tragiske», og at det ikke gjøres nok for å endre strukturene.

— Støtter du forslaget om å innføre statlige likestillingsregler i Idrettsforbundet?

— Hvis det er eneste måten å få det til på, er det et riktig skritt å gå, sier Sundgot-Borgen.

«Kvinnelige fyrtårn»

— Kontinuerlig trøkk er viktig for å få resultater, hvis ikke faller vi tilbake i gamle spor. Kvinner må bli sett og vurdert for idrettsprestasjonen. Det blir helt gærent hvis kvinner opplever at de må kle av seg for å få sponsorer, sier hun.

Bjørge Stensbøl mener de beste trenerne velger å trene menn, og omtaler Marit Breivik som et «kvinnelige fyrtårn» som står alene i norsk idrett. Sundgot-Borgen er enig.

— Det er trist. Vi hadde hatt mange flere dyktige utøvere dersom vi hadde hatt flere av Marits kaliber. Hun har det som få mannlige trenere, men flere kvinnelige har, at hun ser hele utøveren. En del mannlige trenere har ikke øyne for å se en del problemstillinger som er viktige for å få kvinner til å yte over tid.

Norge mest likestilt

Norsk sportsjournalistikk er tross alt mest likestilt, viser International Sports Press Survey, en undersøkelse basert på over 10.000 artikler i 37 aviser fra USA, Australia, Norge og syv andre europeiske land.

86 prosent av den undersøkte sportsdekningen fokuserer bare på menn, og hver 20. artikkel er skrevet av en kvinne. I Norge står en kvinnelig journalist bak hver åttende sak, ifølge kartleggingen av sportsjournalistikk internasjonalt, som er finansiert av det danske Idrættens Analyseinstitutt.

Bergens Tidende