Utenfor inngangen til Radisson Hotel Norge er det vanligvis to basseng med fontener som er fylt med vann. Nå står bassengene tomme.

— I utgangspunktet tappet vi vannet på grunn av kulden. Nå har vi bestemt oss for å vente med å fylle dem til vannmangelen er over, sier administrerende direktør Nina Askvik.

Lar ikke vannet renne

Hotellet tar vannkrisen i Bergen på alvor. I dag stengte de også boblebadet inntil vannmangelen er over i byen.

— Vi må bytte vann i bassenget to ganger i døgnet. Det vannet velger vi nå å spare til krisen er over, sier Sikkerhet- og teknisk sjef Kim Birkelid.

Hotellet har hatt opplæring på kokker og stuepiker om hvordan de kan bruke minst mulig vann i arbeidet.

— Vi unngår å la vasken stå å renne, og kjøler ikke varme ting ned med rennende vann. Vi prøver å være bevisst på hvordan vi bruker vannet, sier 1. kokk på Hotell Norge, Allan Kristensen.

Han har ansvaret for at lærlingene også bruker minst mulig vann.

Nina Askvik forteller at alle gjestene blir informert om å spare vann.

— Alle blandebatterier er blitt sjekket for drypping, og vi har sparedusjer på alle rom, sier hun.

Færre firbeinte kunder

Også på sentralbadet er det installert sparedusjer.— Vi fikk slike dusjer allerede på 90-tallet. Det fører til at vi bruker 8 liter istedenfor 20 liter pr. dusj, sier driftssjef Geir Berntsen.

Ansatte ved sentralbadet er også forsiktig med å bruke spyleslangen.

— Alt som kan øke vannbruken prøver vi å unngå nå, sier han.

Ved Haukeland Universitetssykehus er det ikke gjennomført noen spesielle tiltak i forhold til vannmangelen.

— Vi har akkurat sendt ut en henvisning til våre ansatte om å spare på vannet dersom det er mulig. Ellers er vi veldig opptatt av å bruke lite vann også i det daglige for å spare penger, sier informasjonsdirektør Mona Høgli ved Helse Bergen.

For hundefrisør Wenche Iversen i Åsane har det vært en gradvis nedgang i firbeinte kunder.

— Det er ikke fullt kjør hele dagen slik som det pleier. På denne tiden av året er hundene ofte mer skitten enn ellers også, sier Iversen.

Hos hundefrisøren er det investert i en sparedusj som spyler ekstra kraftig.

— Da kan vi dusje hundene i kortere tid med et like godt resultat, sier hun.

Sparer ikke

På Vannkanten i Loddefjord er situasjonen en helt annen.— Vi kan ikke bruke vann i kaffemaskinen eller til drikkevann, men det er ikke farlig å dusje eller bade i, sier Signe Krogh-Larsen.

Mattilsynet har vært på vannkanten og informert ansatte om parasitter og kokeforbud.

— Vi må koke vannet, men trenger ikke å spare så lenge vi får vannet fra Storavatnet. Der var det rikelig med vann, sier Krogh-Larsen.

Hos Hansa Borg Bryggerier varierer vannforbruket i forhold til mengden som blir produsert og hva som blir produsert. Nå når det er lavsesong blir vannforbruket automatisk lavere enn i høysesongen.

— Vi holder på å installere et nytt vaske- og renseanlegg nå som vi håper skal spare en del vann, sier kommunikasjonsansvarlig Anette Karlsen.

Vannet som blir brukt i bryggeriet kommer fra Gullfjellet.

— Vi har egne renseanlegg for alt vann som vi bruker til produksjon for å sikre at kvaliteten alltid er god nok, sier hun.

SLØSER IKKE: 1. kokk Allan Kristensen mener bevisstgjøring av vannforbruket på kjøkkenet fører til mindre sløsing av vann. FOTO: Ørjan Deiz