Dermed ble det livsvarig Paris for Vibeke Knoop Rachline (52). I 25 år var hun Dagbladets korrespondent i den franske hovedstaden, fra 1981 til 2005. Nå er hun Aftenpostens medarbeider, dessuten den norske stemmen fra Paris på Kanal 24. I tillegg frilanser hun fransk feature til både norske og franske magasiner. Og er så smått begynt på en karriere som foredragsholder og guide for nordmenn på seminarer eller ferie i Paris.

Fortjener nysgjerrighet

— Paris er en by som fortjener nysgjerrige turister, påstår Vibeke mens vi streifer rundt i Luxembourghagen, Latinerkvarterets lekestue, en ettermiddag i slutten av oktober.

På grønne stoler sitter folk og leser i sine bøker, ved springvannet står et forelsket par og kysser og kysser - og kysser. Barn leker i karusellene og eldre menn med og uten bart spiller pétanque i sine sandkasser.

— Knut Hamsun elsket å vandre under kastanjetrærne i denne parken da han bodde i nærheten, forteller Vibeke.

Hun kan sitt Paris på fingere etter alle disse årene. Med terrasseleilighet midt i byens løksuppe, ved Boulevard de Montparnasse. Der hun bare trenger ta heisen ned til restaurantlegender som La Coupole og La Rotonde, der folk som Picasso, Matisse og Salvador Dalí har vanket. Og gamle dagers norske «kjendiser», familien Krohg, Olaf Bull, Edvard Diriks og en hel haug andre.

Måtte bli bok

Så proppfull av Paris-peilig er Vibeke at det måtte bli bok av det. En bok om Paris utenom allfarvei.

— Ingen tradisjonell reisehåndbok, nei, forsikrer hun oss der vi har benket oss i Luxembourghagen. Joggerne snisser oss og Sorbonne-studenter diskuterer forrige forelesning på nabobenken.

Bokprosjektet begynte med at hun tok kontakt med med-pariser Per Spook, den norske designeren som to ganger er belønnet med motebransjens gullfingerbøl.

— Jeg visste at Per er en dyktig fotograf. Sammen ble vi enige om å lage en bok om det Paris vi har forelsket oss i, forteller Vibeke.

Og det er i sine favorittstrøk at hun og Per Spook har vandret når de har kreert kapitlene i boken, med streif fra arrondissement til arrondissement. Fra Le Marais over Seinen til Saint-Germain des Prés, tilbake til Pigalle og Montmartre. Paris på kryss og tvers.

— Vi vil vise de ukjente sidene ved byen, på veien mellom monumentene.

Eller som det står i forordet: - Det er vårt personlige Paris vi forteller om. Den hektiske atmosfæren på loppemarkedet en søndag morgen, livet i Luxembourghagen, motenes mekka i Avenue Montaigne, fiskehandleren i Rue Delambre og dagens siste solstråler på Pont des Arts.

For avanserte turister

— Boken er for litt avanserte turister, de som er ferdig med Eiffeltårnet, for å si det sånn, sier forfatteren.

— Eller for dem som aldri kommer til Paris, legger hun til.

De som kommer til Paris må uansett aldri glemme å være nysgjerrig - de må åpne porter og dører for å se hva som skjuler seg bak. Veldig ofte er det en vakker hage, et springvann eller et monument, forteller Vibeke.

Litt pariser hun også, innrømmer hun.