Flat, mosegrodd stein fra høyfjellet er ettertraktet til gravstøtter, murer og peiser — med en stykkpris på over 10.000 kroner. Tyveri av denne typen dekorativ stein regnes som miljøkriminalitet. Etter at det i løpet av sommeren ble oppdaget at 52 steiner i området ved Friisveien i Ringebu var merket på en spesiell måte, har fjelloppsynet vært ekstra på vakt.

Lørdag kveld iakttok fjelloppsynsmann Erik S. Winther en gruppe svensker gjennom kikkert, forteller avisa Gudbrandsdølen Dagningen. For å finne mer ut om hva karene bedrev, utga han seg for å være reinjeger, før han igjen la seg mellom buskene for å få oversikt over hva som foregikk. Mens karene lempet tunge steiner på en spesiallaget bæreslede i nattemørket, så Winther sitt snitt til å tappe lufta ut av et av bildekkene til steintyvene. Deretter varslet han politiet som raskt rykket ut.

Pågripelsen skjedde uten dramatikk. Svenskene ble påført håndjern og ført til lensmannskontoret for avhør og har erkjent de faktiske forhold. For det nyttet lite å nekte, ni steiner var allerede lempet inn i svenskenes varebil.

Erik S. Winther opplyser at mellom 80 og 100 prakt-steiner - verd rundt én million kroner - er forsvunnet fra området de siste tre årene.

NTB