Fire speidere fra Bergenstraktene gikk 2,4 mil over Romsdalseggen som en del av den store landsleiren på Åndalsnes. 1000 meter over havet forteller de om action i fjellet og sjekketips.

Steinsprang

— Det har vært mye bratt klatring, tåke og yr, sier Joakim Janssens (18) fra Kolskogen i Os.

— Noen kalte det regn, med det var bare en liten skvett for oss fra Vestlandet, flirer Crister Næss, (18) fra Os.

Sammen med 80 andre har de valgt å gå leirens tøffeste tur. Stigningen opp mot Blånebba (1320 m.o.h.) ble dramatisk.

— I en stupbratt side hørtes en knaselyd over oss. Noen ropte stein. Plutselig raste tre store blokker ned ved siden av oss. Heldigvis gikk ble ingen truffet, sier Ingeborg Solvang (19) fra Os.

Kombinerer frivillig arbeid med fjelltur

Landsleiren Utopia i Rauma er Norges største speiderarrangement med 7500 deltagere. De fire vestlendingene har satt av flere uker av sommerferien for å gi barn og ungdom en fantastisk friluftsopplevelse.

— Mange av roverne jobber som stab eller deltar. Vi fire har valgt å være ledere og bor hos speiderne våre. Dagene har gått i ett fra kl åtte om morgenen til to på natten, sier Ingeborg.

— Heldigvis er ikke alt bare jobbing. Noen ganger har vi fri. Slik som nå, sier Ingeborg og ser ned på fjorden, 1000 meter under oss.

Romantikk i fjellet

Ingeborg og Mats Brunsvik (21) fra Måløy har tydelig funnet tonen.

— Vi traff hverandre på arbeidsleir før landsleiren mens vi bygde portal og bardisk, sier Ingeborg. Mats holder armen rundt Ingeborg, og det er lett å se at de har et godt øye til hverandre. Begge liker friluftsliv. Selv vil de ikke innrømme at de offisielt er blitt sammen.

Joakim er selv forelsket. Han vil ikke avsløre hvem hun er, men har en klar mening om hva slags jente han vil ha.

— Hun må være sporty, friluftsinteressert og kunne klare ting selv.

Crister skyter inn et tips.

— Gitarspilling rundt leirbålet er en sikker vinner når du skal sjekke jenter på leir.

Hawaii-fest i leiren

  • Vi må dra videre. Vi kan jo ikke risikere å bli slått i løypen av de fra Belgia, sier Mats med et glimt i øyet.

— Når jeg kommer hjem vil jeg skrive på Facebook-statusen at jeg er hjemme og nydusjet... og at jeg savner Utopia, legger han til.

I kveld skal roverne ta på blomsterskjorten og sette på sydhavsmusikk. Kanskje Ingeborg får en Hawaii-rose av Mats.

Fire roverspeidere fra Vestlandet har vandret Romsdalseggen, 1000 meter over landsleiren på Åndalssnes som sees i bakgrunnen. F.v: Mats Brunsvik (21) fra Måløy og Ingeborg Solvang (19), Crister Næss (18) og Joakim Janssens (18) fra Os.
FOTO: Birgitte Heneide
Mads og Ingeborg har funnet godtonen på speiderleir. F.v.: Ingeborg Solvang (19), Mats Brunsvik (21) og Crister Næss (18).
FOTO: Birgitte Heneide