Lørdag ble det flagget på halv stang.

Kommunen firte flaggene på halv stang foran Steinkjer rådhus og Steinkjer kirke, og kirken ble holdt åpen.

– Vi har åpen kirke i dag. Familien har kommet med et bilde av Trond Petter Kolset hvor han står sammen med afghanere. Bildet er satt fram i kirken sammen med blåveis og et tent lys, sier prost Geir Henrik Gravaas til NTB.

Trond Petter Kolset fra Sparbu i Steinkjer ble drept av en selvmordsbomber som slo til mot en norsk kolonne under et rutinemessig transportoppdrag vest for Mazar-i-Sharif i Afghanistan fredag.

– Tung å bære

– Vi føler med familien i sorgen. Et slikt sørgebudskap er tungt å bære for de nærmeste, og gjør selvsagt et dypt inntrykk på hele kommunen. Det gjør ekstra sterkt inntrykk når noen dør på en slik måte, i tjeneste for landet, sier ordfører Bjørn Arild Gram (Sp), som selv var til stede i Steinkjer kirke lørdag ettermiddag.

Steinkjer kirke ble åpnet klokken 12 lørdag.

– Trond Petter Kolsets død berører oss alle. Hans dødsfall gjør noe med folk i byen. Vi er ikke flere her enn at de fleste kjenner noen som har tilknytning til familien. Det gjør spesielt dypt inntrykk å miste en som er ute med flagg på brystet. Han var der for oss, sier Gravaas, som selv har kjent Kolsets familie i flere år.

Bistår i etterforskningen

Afghansk politi har bedt det norske Forsvaret om bistand i etterforskningen.

– De har ytret et ønske om å få styrket ekspertisen der nede. Det blir trolig sendt ned minst en person fra det norske militærpolitiet som kan bistå i etterforskningen, sier presseoffiser oberstløytnant Vegard Finberg ved Fellesoperativt hovedkvarter til Dagbladet.no.

Afghanerne har ikke bedt om noe konkret, men har etterspurt generell ekspertise. Ifølge Finberg kan det bli aktuelt å sende en sprengstoffekspert.

Vikarierte

Trond Petter Kolset hadde steppet inn og vikarierte for en kollega som var på permisjon da han ble drept fredag. Han hadde en samboer som tjenestegjør i det norske Luftforsvaret i Afghanistan. Hun arbeider med de norske helikoptrene som er i Maimane. Det var dit Kolset var på vei da selvmordsbomberen slo til, skriver Dagbladet.

Kolset kunne flere av de lokale afghanske språkene, og var etterretningsekspert. I fjor ble han uteksaminert fra kurs ved etterretningstjenesten på Lutvann, der det læres bort pashtu og dari, skriver VG.

Båren til etterretningsoffiseren lander i Norge tirsdag.

– Prosedyren i slike tilfeller er at et militært fly frakter båren det siste stykke, hvor gardister følger båren til hangaren der det vil være en minneseremoni, sier Finberg.

Pårørende, medsoldater, representanter fra Forsvaret og andre vil bli invitert til å delta på den lukkede seremonien.

FORSVARET
FORSVARET
FORSVARET