Men Hagen sier han og familien føler ubehag på grunn av «de røde».

— Våre selskaper har ikke gitt noe partistøtte i år, og vi har i grunnen bestemt oss for at det er slutt. Det medfører bare en masse ubehageligheter for meg og min familie. Jeg blir personlig hengt ut av de røde, og opplever i grunnen bare kritikk, forklarer Stein Erik Hagen overfor VG.

Hagen sier han føler seg presset av Arbeiderpartiet til å stanse pengestrømmen. Han mener strategien fra statsminister Jens Stoltenberg og Ap er bevisst å skulle skremme bedrifter og næringsdrivende fra å gi støtte til de borgerlige partiene.

— På den måten svekker de opposisjonens økonomi og deres ressurser i valgkampen, sier Hagen.

Johansen: - Må tåle debatt

Partisekretær Raymond Johansen i Arbeiderpartiet betegner Hagens påstander om uthenging og skremmetaktikk som oppspinn og tull.

— Vi har aldri hatt noen innsigelser på hvem han har gitt penger til, og han har heller ikke holdt sine bidrag skjult, så dette utspillet er uforståelig. Det eneste vi har framholdt på dette feltet, er at det skal være full åpenhet overfor velgerne om hvem partiene får penger fra, sier han til NTB.

Johansen skjønner ikke hvordan partiets åpenhetskrav kan oppfattes som kritikk av Hagen eller skremming av andre givere til borgerlige partier. Partisekretæren sier han har respekt for Stein Erik Hagens meritter i næringslivet, men understreker at han må forvente seg tøffe debatter når han kommer med politiske utspill.

— I dag hevder han for eksempel at det er noe østeuropeisk over norsk næringspolitikk. Da må han regne med svar tilbake. Men det har ikke noe med pengebidrag å gjøre, sier Raymond Johansen til NTB.

Blir problem

I Høyre var man ikke klar over at en av partiets rikeste onkler nå snører igjen pengesekken. Hagen har gitt til sammen ti millioner kroner i partistøtte til borgerlige partier de siste årene.

— Dette var jeg ikke kjent med. Vi vil ikke gjøre oss så avhengige av enkeltpersoner, men hvis flere tenker som Hagen, så blir det et problem at inntektene mellom partiene blir så forskjellige, sier Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal. Arbeiderpartiet får til sammenligning fem millioner kroner hvert år av LO.

Oppgitt

Konflikten mellom statsministeren og milliardæren går tilbake til 2008. Stoltenberg står fortsatt fast på at han håper Hagen vil bidra enda mer til fellesskapet.

— Jeg skal se om Hagen kan bidra med mer. Han kommer definitivt ikke til å få noen lettelser, sier Stoltenberg.

Hagen er oppgitt.

— Jeg kan leve med at statsministeren gjør meg til en samfunnsfiende, men for min familie oppleves det som svært ubehagelig, sier han og legger til at han nå ønsker å trekke seg mer og mer ut av den offentlige debatten.