Han skal ha blitt utsatt for vold i fengselet, og ble påført så store skader at han ble lagt inn på Sykehuset i Vestfold avdeling Tønsberg søndag ettermiddag. 40-åringen måtte ligge til observasjon natten over, men ble skrevet ut igjen i dag tidlig.

— Jeg ble varslet om forholdet søndag, sier politiadvokat Kjetil Baustad Egelie til Aftenposten.

Han er aktor i saken mot 40-åringens kone, som i Agder lagmannsrett står tiltalt for å ha unnlatt å verge sin sønn Christoffer Gjerstad Kihle, som ble mishandlet til døde i 2005.

Stefaren soner en dom på åtte års fengsel for å ha forårsaket guttens død, og ble ved nyttår flyttet fra Ringerike fengsel med høyt sikkerhetsnivå til den åpne fangeøyen Bastøy i Oslofjorden.

Mann i 20-årene pågrepet

— Jeg kan bekrefte at han ble overfalt i går ca. klokken 18. Jeg kan bekrefte at han har vært på legevakten, men at han nå er tilbake i fengsel, sier assisterende fengselsleder Tor Arne Bårnes til Aftenposten mandag morgen.

Han sier videre at en annen innsatt, en mann i 20-årene, er pågrepet for overfallet.

Overfallet skjedde sentralt på øyen, rett på utsiden av et av de store inntakshusene. Han vet ikke mer om omstendighetene.

— Vi antar at det har med skriveriene å gjøre og trykket som er på den saken, sier Bårnes.

- Har dere hatt tilsvarene episoder med stefaren tidligere?

— Vi har faktisk ikke hatt det.

- Vil dere følge opp saken?

— Vi følger opp og vi gjør fortløpende sikkerhetsvurderinger. Flere ting kan være aktuelt. Situasjonen for den type innsatte er ganske tøff i fengsel.

- Hatmeldinger

40-åringens mor reagerte med sjokk da Aftenposten fortalte henne om sønnens innleggelse mandag morgen:

— Skal han aldri få være i fred. Han er uskyldig dømt, og så skjer dette mens han sitter i fengsel, sa moren.

Det er startet flere aksjoner på sosiale medier de siste ukene for å gjøre stefarens navn og bilde kjent. Journalistene som har dekket saken mot Christoffers mor har også mottatt flere titalls eposter med tildels hatsk innhold fordi norske medier ikke har offentliggjort stefarens navn.

«Håper de driver svømmetrening med sementtøftler på Bastøy», heter det i ett av blogginnleggene.

- Bør få strafferabatt

Morens forsvarer, advokat Thomas Randby, tok opp den massive pressedekningen da Agder lagmannsrett ble satt mandag morgen.

Randby og aktor er enige om at år med presseomtale bør være en formildnende omstendighet om 38-åringen nå skulle bli dømt.

— Dette er en konsekvens av den massive og konsekvent fordømmende mediedekningen som har preget denne saken. Det at en som soner sin straff i et norsk fengsel mer enn åtte år etter skal bli utsatt for vold er forstemmende, sier Randby.

Stefarens forsvarer, advokat Brynjar Mehling, er kjent med overfallet men hadde ingen kommentar til dette ved 09-tiden mandag.