MARGUNN REE MICHELSENØRJAN DEISZ (foto)

En kan trygt si at Eides Stauder ligger utenfor alfarvei. En kjører mot Herdla, og svinger av til høyre med skilt til Abbedissen, en svingete, smal grusvei. Etter et stykke kommer en til en samling drivhus i plast, og et fargerikt landskap med kasser fylt av stauder.

Beliggenheten har aldri vært en hindring for at de som vet, de som samler og har hørt om, finner fram til dette unike, lille gartneriet som muligens har landets beste utvalg i stauder.

— I databasen min har jeg 4500 forskjellige stauder, men jeg har ikke så mange i produksjon i gartneriet nå. Kanskje jeg har rundt 2500 forskjellige, sier Rolf Eide (48), tidligere lærer og salgsmann som for 10 år siden sa farvel til en vanlig yrkeskarriere til fordel for en altoppslukende hobby - staudedyrking.

Den selvlærte gartneren forteller at han har kunder fra hele landet, også fra utlandet. I en engelsk blomsterbok som kom ut for et par år siden, var hans gartneri nevnt som referanse som et av fem. De fire andre var engelske. Et dansk tidsskrift refererte til Eides Stauder som et av tre gartneri.

— Det er gøy, men ikke noe jeg blir rik av, sier Rolf Eide.

Den omvendte gartner

Han har helt sluttet å annonsere for gartneriet sitt. Det blir det for mange kunder av. Han har omtrent 4500 postordrekunder, men også her prøver han å trappe ned. I denne travle vårtiden blir ingen postordrekunder ekspedert, de må vente til juli.

— I fjor ringte en ivrig dame som bodde i nærheten av Stockholm. Hun ba meg fint om å holde av fem spesielle aurikler. Det endte med at hun kom og hentet dem, forteller Rolf Eide.

Primulaslekten har lenge vært en favoritt. Han har omtrent 300 forskjellige, av disse er omtrent 200 forskjellige aurikler som er en gruppe innen primula. Ett av drivhusene er fylt av vakre, blomstrende aurikler, og duften er besnærende. Fargene og kombinasjonene mangfoldige. En kaffibrun variant ser nesten vissen ut, blånyansene er som himmelen og de gule og røde stråler.

— Jeg har mest show-aurikler. Det er en gruppe aurikler som er svært foredlet og ikke så hardføre som de vanlige hageauriklene. Show-aurikler dyrkes for det meste i potter, og noen kan overvintre ute dersom de står inntil en husvegg, forteller den kunnskapsrike planteelskeren og fortsetter:

— Show-aurikler er ikke så vanlige i Norge, men i England er det stort. Der har de forresten en helt annen kultur for hage og utstillinger. Der dyrker de fram flotte eksemplarer som de stiller ut og blir premiert for på lik linje med katter og hunder. Det er hovedsakelig i England jeg henter nytt materiale til staudeproduksjonen.

Spesialiteter

— Vet du hva dette er? Se på bladene, utfordrer Rolf Eide, og holder fram en potte med grønne og hvitbrokete blad.

— Det likner hanefot, svarer jeg tvilende og nølende.

— Det er rett! Utbryter Rolf Eide strålende og fortsetter leende:

— Litt moro må en ha. Jeg anbefaler stort sett folk å bare dyrke denne i potte. En gang fikk jeg en bestilling på fem potter fra en dame i nærheten av Trondheim. Da ringte jeg henne for å sjekke at hun visste hva hun bestilte. Jo da, hun hadde gitt opp kampen mot den vanlige hanefoten, og hadde bestemt som for å plante den brokete ut mellom disse. I England har jeg forresten sett denne brukt som bunndekke i rododendronbed.

Bladlilje (Hosta) er en av de andre spesialitetene til Rolf Eide. Omtrent 200 forskjellige har han under oppformering. Til hagesentrene kan han levere et sted mellom 50 og 100 forskjellige varianter.

— Tidligere kunne hagesentrene kanskje by på fem forskjellige hostaer. I dag har de oppdaget at stor variasjon er salgsfremmende. Folk har forskjellig smak og behov. Når de bare få se hva som egentlig er å få tak i, så kjøper de mer, sier plantesamleren.

Dagliljer (Hemerocallis) har han også 200 forskjellige varianter av. Eide karakteriserer den som en plante for de late. Rundt 100 forskjellige iriser kan han også tilby. Ellers er orkidéer, lewisia, storkenebb (Geranium), Kristi Blodsdråpe (Fuchsia) og stiklingsformerte, flerårige fioler (Viola cornuta) noen av de andre spesialitetene.

Hobby ute av kontroll

— Det siste jeg har begynt å interessere meg for er Heuchera, eller alunrot som planten kalles på norsk. Til nå har jeg omtrent 20 forskjellige. Jeg syns variasjonen i bladverket, formen, størrelsen og fargen er svært fascinerende, dessuten er bladene delvis fine hele året. Folk flest er bare opptatt av blomstringen som ofte er en kort periode. De bør tenke mer på hvordan planten ser ut resten av året, sier den plantekyndige og legger til:

— En kan få til svært interessante bed bare med bladfarger. Naturen er den beste læremester i så måte. Jeg mener også bestemt grønt er den fargen øyet evner å skille i flest nyanser. Gult er liksom gult, mens grønt har et vell av varianter.

Rolf Eide har ikke alltid levd av og for stauder. Interessen startet så smått da familien bygget hus på begynnelsen av 1980-tallet. En dame fra hagelaget tok da kontakt, men Eide var ikke spesielt interessert. Hage var for gamle folk, og i alle fall ikke for en ung mann. Han ble likevel med på et møte, og dermed var han solgt.

— Etter litt prøving og feiling begynte jeg å få interesse for stauder. De kom igjen år etter år, og dessuten var de fine å plante mellom små, vintergrønne busker. Staudene kunne flyttes når buskene vokste til. Jeg begynte å så stauder selv, og var med i flere frøklubber. Problemet var bare at jeg ikke hadde hjerte til å kaste småplanter som ble til overs. Disse pottet jeg og ga til venner og bekjente, forteller Rolf Eide.

Men når en sår 300 til 400 forskjellige sorter blir det lett mengder av småplanter, og etter hvert utarbeidet han en sortsliste. Terrassen ble etter hvert for liten, og arbeidsmengden med full jobb og stauder i all fritid, ble for stor.

— Jeg måtte gjøre et valg, og jeg valgte å satse på hobbyen min. Det er blitt en livsstil. Gartneriet går rundt, men timelønnen er lav. I den mest hektiske perioden blir arbeidsdagene både 15 og 20 timer. Da overnatter jeg i gartneriet, smiler Eide som egentlig bor på Kleppestø.

— Hvorfor akkurat stauder?

— Det er spennende planter som forandrer karakter i løpet av året. Sommerblomster er det samme hele tiden. Stauder er mer utfordrende, og dessuten er det mer å velge i, svarer Rolf Eide.

(1) NORGES BESTE UTVALG? Rolf Eides siste interesse er alunrot (Heuchera). Til nå har han omtrent 20 forskjellige for salg. I motsetning til andre gartneri som satser på store volumer av samme blomst, satser Eides stauder på stor variasjon, og relativ få plater av hvert slag.

(2) SPESIALITET: - Den første planten jeg fikk av min mor var en hosta, forteller Rolf Eide. I dag har 200 forskjellige bladliljer (Hosta) under oppformering i gartneriet. Bildet viser navnesortene 'Great Expectations', 'Lemon Lime', 'Love Pat' og 'So Sweet'.

(3)Primula auricula 'Susannah' (Double)

(4)Primula auricula 'Beatrice' (Alpine)

(5)Primula auricula 'Sunflower' (Show self)

(6)Primula auricula 'Pinstripa' (Striped)

(7)Primula auricula 'Hinton Fields' (Fancy)

(8)Primula auricula 'Camelet' (Double)