Den som hadde ventet en fomlende og nervøs førstereisgutt fra Sunnfjord ble skuffet.

Han svarte for seg som en statsråd med lang fartstid. Langt lengre enn de knappe to månedene han har ledet Kunnskapsdepartementet De fleste svar ble innledet med frasen: «Denne regjering er opptatt av ...» eller «Denne regjering vil ...» osv.

Ergerlige Erna

Det var ikke Høyre-leder Erna Solberg fornøyd med. Hun hadde bestemt seg for å ta den unge statsråden i skole.

Til dels aggressivt lente hun seg over talerstolen og beskyldte Solhjell for å være en mediepolitiker, opptatt av mediejippo, mer enn å være statsråd. Hun viste til at det er SVs tidligere partisekretær som nå sitter på skoletaburetten. Selvsagt var det Solhjells beskyldninger mot fem Høyre-kommuner som ikke bygger nok barnehager til at SV får oppfylt sitt løfte, som lå bak.

— Solhjell møter sitt eget løftebrudd med å rette skytset mot andre partier og kommuner som gjør en stor jobb for å skaffe barnehageplasser. Er det verdig en statsråd å bruke et røykteppe for å skjule sine egne løftebrudd, spurte Erna, retorisk.

Men Naustdals store sønn lot seg ikke vippe av taburetten. Med fast grep om talerstolen svarte han at ...«Denne regjering er opptatt av ...», osv.

Gud og jul

Heller ikke de mange spørsmålene om kristendommens plass i skolen, og Guds rolle i juleavslutningene, fikk Solhjell i ubalanse. Han viste til at kristendommen fortsatt skal ha størst prosentmessig plass i det nye faget, men at læreren for Guds skyld ikke må forkynne.

Han opplyste dessuten at det er lov å synge julesanger og ha kirkegang etter skolegang. Men det må også være alternativer.

Da BT i Vandrehallen spurte om det er rett at skoler ikke får arrangere juleball, de må kalle det skoleball av hensyn til livssynsminoriteter, ble statsråden svar skyldig.

— Du, det veit eg ikkje, men om du vil kan eg undersøkje saken.

Helt orakel er han ikke ennå, den ferske Bård skolemester.

DEBUTANT: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell(SV) måtte tåle mye juling på sin første dag i Stortingets spotanspørretime. Kulturminister Trond Giske (bak) slapp lettere, han fikk ikke ett spørsmål.
Bjelland, Håvard