Dermed slipper Helse Bergen slipper å stenge pasienthotellet ved Haukeland sykehus, som etter planen skulle lukke dørene klokken 22 i kveld.

— Dette betyr at alle planlagte overnattinger går som normalt, sier informasjonskonsulent Hilde Sander Meling i Helse Bergen.

Statsrådens inngripen får ikke andre konsekvenser for Helse Bergen. Da streiken ble avblåst var det kun sykepleierne ved pasienthotellet som var tatt ut i streik.

Statsråden kom med opplysningen etter et møte med partene i konflikten, Norsk Sykepleierforbund og NHO Service, fredag ettermiddag.

— Jeg ble i dag varslet av Statens helsetilsyn om at det har oppstått en situasjon der det er fare for liv og helse. Vi har derfor konkludert med å fremme forslag om tvungen lønnsnemnd, sier Bjurstrøm.

Dermed stopper hun streiken.

Helsedirektør Lars E. Hanssen sa senest fredag formiddag at streiken foreløpig ikke utgjorde noen umiddelbar trussel mot liv og helse. I løpet av dagen er imidlertid vurderingen endret.

— Jeg har hele tiden fulgt rådene fra Statens helsetilsyn og har hatt tett dialog med dem, sier Bjurstrøm.

Konflikten mellom Norsk Sykepleierforbund og NHO Service har pågått siden 26. januar. Striden har stått om tariffavtale, inkludert høyere minstelønn og velferdsordninger. Rundt 100 sykepleiere har vært tatt ut i streik.

NHO gikk torsdag kveld ut og ba myndighetene gripe inn med tvungen lønnsnemnd, og fredag ble det klart at pasienthotellet ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen måtte stenges fra klokken 22.00 dersom streiken fortsatte.

Saken oppdateres