— Det er veldig sterkt å se bildene av dem som har mistet livet. Og når alle navnene leses opp og alle bildene kommer frem, så forstår man litt mer av omfanget av denne tragedien, sa Stoltenberg like etter seremonien.

— Vi blir jo grepet, vi gråter, vi føler med når vi ser bilder, og da kan vi bare ane hvordan de har det, de som har mistet sine barn, sine søsken, sine aller nærmeste, sa Stoltenberg, som sammen med kong Harald møtte de etterlatte tidligere på dagen. Han opplevde at kongen ga et veldig sterkt uttrykk for medfølelse i sin tale under minneseremonien.

Sorgen flyttet seg

— Det er godt å se hvordan kongen på en så verdig og flott måte formidler den sorgen, den omsorgen som hele det norske folk ønsker å vise til de etterlatte. Det står veldig stor respekt av det kongen og kongefamilien har gjort for å trøste dem som har det vondt, sier Jens Stoltenberg til NTB.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt opplevde minneseremonien som en mektig manifestasjon av samholdet i Norge. Som far kjente han sorgen tynge.

— Det tyngste var naturligvis da navnene ble lest opp. Vi som satt inne i salen, kunne se hvordan uttrykk for sorg flyttet seg over salen i takt med at de unge ansiktene kom opp på skjermen, og det var veldig vanskelig å ikke ta dette dypt innover seg. Som pappa og som medmenneske følte jeg dypt med dem som nå lever i sorg, sa Reinfeldt etter seremonien.

Mer demokrati

Han trakk fram Stoltenbergs evne til å samle Norge i en tid da det virkelig trengtes.

— Han har vendt hatet til det å tro på en fremtid, tro på åpenhet, tro på demokrati og hedre ungdommers engasjement, sa Reinfeldt.

Han har lenge innsett at et terrorangrep kan ramme et hvilket som helst åpent samfunn, og som det er vanskelig å forsvare seg imot. Selvmordsbomberen i Stockholm like før jul, som bare fikk tatt livet av seg selv, var ett eksempel som kunne gitt et mye verre resultat.

— Konklusjonen av det som har skjedd, må bli å tro mer på demokrati og åpenhet, og å vende velgerne bort fra vold og fra dem som vil mistenkeliggjøre hverandre. Det er den beste måten vi kan hedre de ofrene vi har hedret her i dag, sa den svenske statsministeren.