Det mener Torgeir Skorgen, førsteamanuensis og prosjektleder ved Institutt for kulturstudier og kunsthistorie ved Universitetet i Bergen.

— Definisjonen av nordmannen er fortsatt slik at man skal være født i Norge og ha to norske foreldre. Dessuten har integrasjonspolitikken i Norge vært slik at innvandrerne blir integrert til et visst punkt. Til vaskekummene, til drosjesetene, men ikke lenger, sier Skorgen.

- Tar 30-40 år

En av få mørkhudede politikere med mulighet til å komme på Stortinget til høsten, er Abid Q. Raja. Advokaten står på annenplass på Venstres liste i Akershus.

  • Vi har ikke eksistert lenge nok som minoritetsbefolkning i Norge til at det er naturlig å tenke seg en statsminister Ali, sier Raja.

Han tror det vil ta 30-40 år før statsministeren har brun hud.

  • I første omgang må vi få ordførere, stortingspolitikere og statsråder med innvandrerbakgrunn. I dag finnes det ingen slike ordførere, sier Raja.

Et glemt kapittel

Grunnene til at tanken om statsminister Ali er så usannsynlig, kan kanskje finnes i vår historie:

Barack Obama ble valgt til president i et land med en svært rasistisk fortid, men som tok et raseoppgjør i forbindelse med borgerrettighetskampene på 1960-tallet.

Norges rasistiske historie er mer eller mindre blitt glemt, uten at vi tok noe skikkelig oppgjør. Norge var Grieg og Ibsens hjemland og hjemmehavn for de djerveste polfarerne verden hadde sett. Verdens mest moderne straffelov var vedtatt syv år tidligere og vår relativt fredsdyrkende historie hadde inspirert Alfred Nobel til å la oss dele ut fredsprisen.

Men en moderne, ung nasjon trengte også et leksikon å være stolt av. Noen av landets skarpeste hoder satt i redaksjonskomiteen som ble ledet av Haakon Nyhus, han som reformerte Deichmanske Bibliotek i Oslo og som innførte det moderne folkebiblioteket i Norge.

For nøyaktig hundre år siden kom tredje bind av Aschehougs «Illustreret Norsk Konversationsleksikon» ut. Et praktverk for sin tid.

Under oppslagsordene «De Forenede Stater» kunne nordmenn lese følgende:

«Negerne er en i kultur, moral og intelligens lavtstaaende race, som blot gjør smaa fremskridt; særlig er negerne ubeherskede i kjønslig henseende og overfaller ofte hvide kvinder, og dette er aarsagen til de mange tilfælde av «lynching», som finder sted i Syden (sørstatene).»

Det var ingen obskure raseteoretikere som hevdet at svarte amerikanere var lavtstående voldtektsmenn. Det var selve fasiten, Aschehougs leksikon, som slo det fast.

- Ingen rasisme før krigen

Fem år etter at Aschehoug hadde forklart det rasjonelle i å henge folk uten lov og dom, ble 70 afrikanere fra Kongo stilt ut i bur i Frognerparken i Oslo. «Ekte negre lever livet på negervis», lød omtalen i Aftenposten. Det hele var en del av jubileumsfeiringen av Norges grunnlov.

Raseteoriene hadde god grobunn i Norge frem til annen verdenskrig.

— Det fantes jo ikke noe som het rasisme i mellomkrigstiden. Det var bare sånn oppfatningen var, de svarte var en annen rase, sier historiker Berge Furre.

Forventer kvantesprang

Fordi Norge helt frem til moderne tid har vært en svært enhetlig kultur, har vi ikke hatt behov for noen borgerrettighetsbevegelse, ifølge Furre.

Unntaket var samene, som ble undertrykket i hundrevis av år, men som fikk sin «borgerrettighetsbevegelse» før og under Alta-aksjonen.

Abid Raja mener at Norge har et kvantesprang i vente.

  • Det skjer noe nå. Stadig flere innvandrerbarn blir leger, advokater og økonomer. Om ikke mange år vil stemmene til de nye landsmennene bli umulig å ignorere, sier en optimistisk Raja.
  • Har du selv statsministerambisjoner?
  • Jeg konsentrerer meg om å komme inn på Stortinget. Det er vanskelig nok. Jeg har beina på jorden.

Mener du Norge ville vært klar for en mørkhudet statsminister? Si din mening i kommentarfeltet!

INNSETTES: Tirsdag blir Barack Obama USAs president. Det skjer 43 år etter at svarte fikk full rett til å stemme i amerikanske valg.
JIM YOUNG
OPTIMIST: Abid Raja er en av få mørkhudede politikere med mulighet til å komme på Stortinget. Han tror det snart blir flere.
SCANPIX