Chavez ba mandag om spesialfullmakter til å gjennomføre nasjonaliseringer i landets energi— og kommunikasjonssektorer.

I en tale til kongressen i Caracas ba han om spesialfullmakter som vil gjøre det mulig å få slutt på utenlandsk kontroll over raffineriene som mottar råolje fra Orinoco-regionen i den østlige delen av landet. Ett av disse prosjektene er Sincor, som Statoil eier 15 prosent av. De andre eierne er franske Total og det statlige selskapet Petróleos de Venezuela (PDVSA).

Visepresidenten i PDVSA, Luis Vierma, sa etter talen at myndighetene søker å overta aksjeflertallet i raffineriene.

Statoil avventer

Informasjonssjef Rannveig S. Stangeland i Statoil sier til NTB at de kun har talen å forholde seg til, og at de derfor ikke har noen kommentar.

– Vi ønsker ikke å spekulere på hva dette innebærer, men følger situasjonen nøye, sier Stangeland til NTB.

Hun bekrefter at Statoil har investert milliardbeløp i Venezuela og at landet er et viktig område i Statoils utenlandssatsing. Statoil har vært i Venezuela siden 1995.

– Truende

Indra Øverland, leder for energiprogrammet ved Norsk utenrikspolitisk institutt, sier Chavez’ tale ikke trenger å bety noe, men at det også kan være varsel om noe stort og truende.

– Vi ser på aksjekursene på børsene i USA at det slår ut på amerikanske oljeselskap som har tunge interesser i Venezuela, sier Øverland til NA24.

Samtidig er det ikke blitt sagt så mye i detalj om hvordan regjeringen skal gjennomføre nasjonaliseringen.

Oljeanalytiker Bjørn Inge Tønnesen i DnB NOR sier dette er en trussel som har vært der lenge, og at talen ikke har større betydning.

– Staten vil ha mer og mer makt, og mer av inntektene. Det er vanskelig å operere der, men jeg tror nok at de respekterer de avtaler som finnes, sier Tønnesen til NA24.

Kritikk fra USA

Chavez’ planer høster ikke uventet kritikk fra USA:

– Vi har sett Chavez’ uttalelse. Vi har også sett resultatene nasjonalisering har gitt andre steder, og generelt gir ikke dette de økonomiske fordelene som var ventet, sier Gordon Johndroe, som er talsperson for Det hvite hus’ nasjonale sikkerhetsråd, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Dersom amerikanske selskaper blir rammet, forventer vi at de øyeblikkelig får kompensasjon, fastslår han.