Søndag kveld ønsket ikke Olav Fjell si om han så fram til en avklaring i Statoils «Iran-gate».

– Jeg har ingen kommentar før Økokrim har offentliggjort sin beslutning, sier Fjell til NTB.

Det gjør Økokrim tirsdag morgen. Men både Fjell og Statoil blir informert i forkant, trolig allerede mandag, om korrupsjonssiktelsen mot enkeltpersoner og selskapet frafalles eller om det tas ut tiltale.

Statoil avventer

Ifølge Statoils informasjonsdirektør Wenche Skorge er det ikke planlagt allmøter ved Statoils hovedkontor på Forus i Stavanger mandag eller tirsdag.

– Informasjon til de ansatte vil bli gitt gjennom avdelingsmøter, orientering til ledere, fagforeninger og på nettet, som ved andre saker av nyhetsinteresse, sier Skorge til NTB.

Informasjonsdirektøren er svært ordknapp i forhold til Økokrim-beslutningen.

– Vi avventer beslutningen. Men det er klart at det skal bli godt å få en avklaring, sier Skorge. Oljearbeidernes Fellessammenslutning (OFS) har ikke registrert noen økende nervøsitet blant de ansatte.

– Nei, spenningen er tilknyttet saken. Ansatte gleder seg til å få en endelig avklaring, slik at vi kan gå videre, sier OFS-leder i Statoil, Hans Marius Saltveit.

Siktet for korrupsjon Det er den såkalte Horton-avtalen som førte til Økokrim-razzia og siktelse for korrupsjon. Statoil inngikk i juni 2002 en avtale med Horton Investments der selskapet skulle betale 115 millioner kroner over ti år for å få råd om forretningsdrift i Iran. Bak skjulte det seg en avtale med den iranske eks-presidentens sønn.

Etter at avtalen var inngått, fikk Statoil operatøransvar for utbygging av deler av gassfeltet South Pars i Iran. Jobben skal være verdt tre milliarder kroner.

To måneder etter at kontrakten var i boks, sendte Statoil 40 millioner kroner til Horton Investments.

For halvannen uke siden kom Statoils egen Iran-rapport. Den konkluderte med at Horton-avtalen klart var i strid med Statoils interne regler, men at verken tidligere ledere eller selskapet har gjort seg skyldig i straffbare handlinger.