Kronprinsen var søndag med på de første markeringene i forbindelse med Verdens miljøverndag i Tromsø. Søndag kveld deltok han på den TV-sendte miljøverngallaen fra ishavsbyen og delte sitt engasjement for miljøspørsmål med publikum.

— Jeg er opptatt av miljø, men jeg synes det er vanskelig, det må jeg innrømme. Det er så mange aspekter ved det, sa kronprinsen.

Rammer skjevt Selv er han svært opptatt av å lære mer om konsekvensene av klimaendringene, og spesielt hvordan de rammer den fattige delen av verden.

— Det er jo sånn at uansett hvor du slipper ut drivhusgasser som CO2, så påvirker det klimaet helt likt. Paradokset er at de negative konsekvensene er ekstremt ulikt fordelt i verden, sa kronprins Haakon, og understreket at det igjen ser ut til at det er de fattige som vil lide mest.

— Det utfordrer oss som mennesker, fordi forskjellene faktisk blir større hvis de negative klimaforandringene eskalerer, sa kronprinsen, som oppfordrer alle mennesker til å være med i miljøkampen.

— Det er fortsatt mulig å gjøre noe med dette. Jeg har stor tro på at menneskeheten vil takle utfordringen og faktisk klare gjøre noe med klimaendringene. Vi kan alle sammen bidra, sa kronprinsen.

Mette-Marit presser på Han avslørte samtidig at kronprinsparet er i gang med å ruste opp miljøprofilen på Skaugum, både når det gjelder energisparing og bilbruk.

— Men jeg er den første til å innrømme at vi kan gjøre mye mer. Vi er ikke flinke nok ennå. Kronprinsessen er veldig opptatt av at vi skal få dette til nå, så da kommer det nok til å skje veldig snart, sa en smilende kronprins.

Kronprins Haakon er sammen med kronprinsesse Victoria av Sverige og kronprins Frederik av Danmark Polarårets høye beskytter.

Polaråret, som ble dratt i gang i mars, er et forskersamarbeid mellom 60 land, med rundt 100 prosjekter og flere tusen forskere involvert. Kronprinsen har store forventninger til utfallet av klimaforskningen, ikke minst når det gjelder mer kunnskap om endringene man nå ser.

— Klimaspørsmålet er interessant. Jeg ser også fram til å få vite mer om hvordan det går med havstrømmene, for det er en av usikkerhetsfaktorene som vi ikke vet så mye om ennå, sa kronprins Haakon.

LOVER BEDRING: Kronprins Haakon møtte vinneren av Childrens Art Exhibition, Charlotte Sullivan fra Strorbritania, på Tromsø Museum under Verdens miljøverndag.
Kallestad, Gorm