33 medlemmer ved Rothaugen skole tas ut i streik fra 1. juli, opplyser Utdanningsforbundet til bt.no.

Streiken får foreløpig ingen praktiske konsekvenser, men etter sommeren er det opplagt at streiken skal trappes kraftig opp. Både i Bergen og i landet for øvrig.

— Det er naturlig at det blir en opptrapping til skolestart uten at vi kan si noe mer om det før den tid kommer, sier Bjarne Mohn Olsvold, leder av Utdanningsforbundet Bergen.Det er ikke tilfeldig at nettopp Rothaugen ble valgt ut, røper Utdanningsforbundet.

— Siden Oslo ikke er med i KS, er Bergen den største og viktigste kommunen. Derfor ble Bergen tatt ut, sierforbundsleder Ragnhild Lied.

Ingen barnehager tas ut

- Hvordan blir opptrappingen videre?

— Vi røper ikke våre streikeplaner, men det blir en kraftig opptrapping når skolene starter opp igjen etter sommerferien.

Det er foreløpig ingen planer om å ta barnehager ut i streik.

— Denne streiken handler først og fremst om lærernes avtaler, og derfor vil vi konsentrere oss om lærerne i denne omgang, sier Lied.

- Det er nå mange uker til streiken starter for fullt. Vi dere benytte sommeren til å forsøke underhåndssamtaler med KS for å prøve på nytt å få en avtale?

— Vi har fått et så tydelig signal fra lærerne at nå skal vi streike, sier Lied.

Forståelse fra rektor

Rektor Atle Fasteland ved Rothaugen skole var ikke orientert om streiken da bt.no kontaktet ham onsdag formiddag.

— Men jeg er ikke så deppa. Dette får vi til, sier Fasteland.

Han var forberedt på at det kunne komme en streik.

— Helt ærlig, og ut fra signalene fra lærerne ved skolen, så hadde jeg trodd at det skulle bli et nei. Jeg har full forståelse for at vi tas ut. Det er naturlig for en så stor skole og det kommer ikke som noe sjokk. Her er nesten alle medlemmer, sier Fasteland.

VERRE FOR ANDRE: Rektor Atle Fasteland er ikke videre bekymret for opptrappingen av lærerstreiken. - Jeg tror ikke det blir direkte sorg i de tusen hjem. Vi er en ungdomskole og det har skjedd større ulykker i en tenårings liv enn streik fra skolestart. Det er annerledes for barneskoler og SFO, sier han.
Silje Robinson

Han karakteriserer imidlertid situasjonen som «uvanlig». I alle hans år har ikke lærerne tidligere sagt nei til en anbefalt avtale i en uravstemning.

— Hva tenker du om avtalen lærerne har sagt nei til?

— For å være helt ærlig har jeg en viss forståelse for dem, sier Fasteland.

Mangler kvadratmetre

Som rektor kunne han tenkt seg å gjøre noe med leseplikten, samt utvidet skoleåret med kurs- og planleggingsdager.

— Jeg ser derimot ikke helt at 7,5 timers dager er fremtiden. Vi oppnår ikke mer kursing eller samarbeid med det, sier Fasteland.

Også ved Rothaugen skole har de utfordringer når det gjelder lærernes arbeidsplasser. Hver lærer har i prinsippet krav på seks kvadratmeter kontorplass.

— Slik det er i dag, har vi ikke kontorfasiliteter til så mange som det er ansatt lærere, sier rektoren.

Over 10.000 aktuelle

Nasjonalt er det rundt 100.000 lærere som kan bli rammet av streiken.

Utdanningsforbundets medlemmer i Bergen og Hordaland er fordelt slikt:

  • 4791 medlemmer i Bergen innenfor det aktuelle tariffområdet (KS). Disse jobber i Bergen kommune og i Hordaland Fylkeskommune (videregående skoler innenfor kommunegrensen)
  • 5558 medlemmer i Hordaland i KS-tariffområdet. Disse jobber i primærkommunene og Hordaland fylkeskommune (alle videregående skoler i fylket)