Det var NRK Dagsrevyen som i kveld meldte at den amerikanske presidenten planlegger et besøk til Norge i slutten av mai.

Sender brev til kongen

Det fikk Skjerdal til å reagere raskt og kontant:

"I løpet av onsdagen vil Nattjazz sende brev til Kongen, Statsministeren og Kulturministeren med oppfordring om å avvise Bush sitt mulige norgesbesøk", skriver Skjerdal i en pressemelding.

— Bush sitt bebudede besøk er en provokasjon. Vårt arbeid med musikk- og kulturformidling er basert på åpenhet, kulturforståelse og tillit mellom ulike folkeslag og kulturer. Bush, med sin krigsretorikk, er en trussel mot alt kulturarbeid, raser Skjerdal.

Han oppfordrer alle kulturarbeidere i Norge til å markere sin motstand mot besøket.

Bekrefter besøk

Utenriksdepartementets pressetalsmann Karsten Klepsvik bekrefter at det arbeides med et besøk i slutten av mai.

Ifølge NRK skal Bush stanse i Norge på vei til et møte med Russlands president Vladimir Putin. Bush skal etter planen kun besøke Oslo.

Også den amerikanske ambassaden bekrefter overfor NRK at et slikt besøk vurderes i Det hvite hus. Presidenten skal ha samtaler med statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) og flere i den politiske ledelsen i Norge. Bush skal også besøke Slottet.

Det blir i så fall andre gang at en sittende amerikansk president besøker Norge. I 1999 deltok president Bill Clinton på en midtøstenkonferanse i Oslo.

TIL NORGE: USAs president George W. Bush planlegger norgesbesøk. det spørs om applausen blir like sterk som her i Kongressen i Washington.
FOTO: SCANPIX