De to litauerne skulle etter planen ha vært sendt hjem med fly mandag ettermiddag, men statssekretær Einar Gelius i Kommunaldepartementet fikk stanset hjemsendelsen. Nå skal Utlendingsdirektoratet (UDI) se på saken deres på nytt.

Arbeids— og administrasjonsminister Jørgen Kosmo mener regelverket er for detaljert, og er enig med Gelius i at de to litauernes sak må ses i lys av nye regler som er på vei.

-Jeg kjenner eksempler på folk som hadde lov til å jobbe med bær, men som ikke fikk klippe gress, sier Kosmo til Stavanger Aftenblad.

Robertas Vilys og Mindaugas Gustaitis fra Litauen fikk arbeidstillatelse til å stelle med jordbær og bringebær i Ryfylke, men ble gående uvirksomme da vinteren trakk i langdrag. Derfor sa de ja til et tilbud om å plante juletrær i stedet.

Problemet er at myndighetene definerer juletreplanting som skogbruk, og ikke som hagebruk. Dermed omfattes det ikke av arbeidstillatelsen, og det ble bestemt at de skulle utvises og sendes hjem med fly fra Sola mandag klokka 17.

-Det er så bort i hampen meningsløst. Vi trenger disse dyktige folkene når våre egne ungdommer ikke vil ha jobbene. Det går over alle støvleskaft når byråkrater tolker regler firkantet, sa arbeidsgiver Jan Hetland før hjemsendelsen ble stoppet.

Saken har fått stor oppmerksomhet i litauisk presse.

NTB