Salget av kjøttdeig i 2.000 butikker stanses umiddelbart etter mistanke om at kjøttet er infisert av salmonella. Deler av partiet har vært i salg en uke allerede.

Fersk kjøttdeig under varemerkene Skjeggerød kjøttdeig, Spar kjøkken familiedeig, Slakter’n kjøttdeig og Coop kjøttdeig trekkes fra markedet etter at det er mistanke om salmonella i deler av produksjonen ved Fatland Gruppens anlegg i Ølen.

Solgt og spis

Konsernleder Leif Malvin Knutsen i Fatland Gruppen sier at han ikke kan utelukke at deler av kjøttdeigen allerede er spist:

– Prøvene er tatt fra produksjonen i perioden 17. oktober til 26. oktober. Første mulige salgsdag er 19. oktober, så det kan ikke utelukkes at noen har spist kjøttdeig fra det partiet som nå trekkes tilbake. Jeg oppfordrer folk til å oppsøke lege dersom de tror de har spist av kjøttdeigen og nå føler seg syke, sier Knutsen til NTB.

Hele landet

Totalt trekkes 70 tonn kjøttdeig fra markedet. Den ferskpakkede kjøttdeigen er sendt ut til 2.000 utsalgssteder over hele landet.

– Jeg vil tro at mesteparten er nådd ut til butikkene allerede, men vi vet at noe fortsatt er i transport eller hos grossist. Også her er det naturlig nok full stans, sier Knutsen.

Importkjøtt

Fatland-direktøren understreker at det kun er snakk om en mistanke om mulig salmonella-infisering.

– Samme dag som prøvene ble tatt, produserte vi også varer fra polsk kjøtt på en annen linje enn der kjøttdeigen ble produsert. Kjøttdeigen er laget av norsk kjøtt. Men disse prøvene ble analysert sammen. Importkjøttet er ikke sendt ut på markedet, og vi foretar nå nye analyser hver for seg av det norske og det polske kjøttet. Håpet er naturlig nok at det norske kjøttet friskmeldes, spesielt med tanke på dem som eventuelt allerede har spist av dette partiet, sier Leif Malvin Knutsen.

Svaret på disse prøvene er klare lørdag.

Stengt anlegg

Hele produksjonsanlegget på Ølen er nå stengt. Alt produksjonsutstyr blir vasket og desinfisert.

Deretter blir det tatt nye prøver av produksjonsutstyret som med sikkerhet må vise at alt er rent, før produksjonen starter opp igjen. Det skjer tidligst fredag.