— Jeg tror ikke min klient kan bli tatt livet av som følge av en samlet aksjon fra medfangene, men det finnes fullt av enkeltmennesker i fengsel som har hodet fullt av mange ting og er truende til å drepe, sier Staff, til NTB.

I forhørsretten mandag ba Staff om at politiet er spesielt oppmerksomme på sikkerheten rundt Jahr i fengselet. Aktor i saken, politiinspektør Mette Haldorsen ved Oslo politidistrikt, sier til NTB at politiet er spesielt oppmerksomme på dette punktet:

— Vi holder siktede skjermet fra de andre fangene, det er alt jeg vil si, sier hun.

Nederlag Rolig og med bøyd hode tok den drapssiktede 19-åringen Joe Erling Jahr plass i vitneboksen i Oslo forhørsrett mandag. Fengslingsmøtet ble hold for åpne dører og Jahr foretrakk ikke en mine da dommer Reidun Eik leste opp kjennelsen som lød på fire ukers varetektsfengsel med brev- og besøksforbud, samt forbud mot å lese aviser, se TV eller høre nyhetssendinger om egen sak. Dermed led påtalemyndigheten nok en gang nederlag i saken. Den ønsket Jahr varetektsfengslet for seks uker og én dag.

— Det er tydelig at domstolene er blitt mer restriktive i bruk av varetektsfengsling enn tidligere. I denne saken er det absolutt grunnlag for seks uker og én dag i varetekt slik vi ba om, sier Haldorsen.

Men Staff mener noe annet. Han hevder påtalemyndighetens begjæring om varetektsfengsling var usedvanlig svakt begrunnet denne gangen.

— Jahr er ikke gjenkjent på åstedet av noen av de vitnene som ble lagt til grunn i retten i dag, sier Staff.

Han understreket at hans klient er forhåndsdømt i ekstrem grad.

Taushetsplikt Etter råd fra sin forsvarer valgte Jahr å ta betenkningstid etter at kjennelsen ble lest opp for ham. Nynazisten som er siktet for overlagt drap på Benjamin Hermansen (15) i Oslo 26. januar i år, nektet også å forklare seg for retten etter råd fra sin forsvarer. Jahr forklarer seg foreløpig ikke fordi han ikke får innsikt i forklaringene til de medsiktede i saken.

Retten påla mandag Staff taushetsplikt dersom han ønsker å gjøre seg kjent med forklaringene til de andre siktede. Påtalemyndigheten ba om taushetsplikt fordi den for enhver pris ikke vil at Jahr skal kunne tilpasse sin forklaring til det de andre siktede har forklart.

Staff på sin side mener Jahr har krav på å få innsikt i grunnlaget for siktelsen som er rettet mot ham. Staff sier han ikke ønsker kunnskap om noen forhold i saken som han ikke kan gi videre til sin klient.

NTB