–Dessverre ser vi denne skremmende tendensen. Blant dem som har fått sykdommen og kontakter oss, er det stadig flere i yngre aldersklasser. Den yngste med type 2-diabetes i vår forening er 16 år, sier generalsekretær i Norges Diabetesforbund Bjørnar Allgot til NTB.

Overvekt Tendensen er tydelig i USA, der mange ungdommer lider av sterk overvekt. Men de siste årene har aldersdiabetes også rammet stadig yngre mennesker i Norge.

–For fem år siden skrev vi i vårt informasjonsmateriell at type 2-diabetes bare rammet de som var eldre enn 40 år. Nå har vi måttet gå ned til 30 år og vi har også flere eksempler på mennesker i 20-årene med denne formen for sukkersyke, sier Allgot.

Han mener utviklingen først og fremst skyldes mangel på fysisk aktivitet, samt for høyt kaloriinntak.

–Når man spiser mye sjokolade og i tillegg drikker masse søt brus, og samtidig er inaktiv, er det klart at kaloriinntaket blir for høyt. Det er som å fylle på en tank som er full — da renner det over, sier Allgot, som tror denne utviklingen bare er begynnelsen på en trend.

–Det er først de aller siste årene vi har merket dette, og vi tror at tendensen bare vil forsterkes. Hadde du spurt for fire-fem år siden, ville jeg sagt at vi ikke kjente til fenomenet, påpeker han. Lederen i Diabetesforbundet mener slankekurer ikke er av det gode hvis de ikke kombineres med økt fysisk aktivitet.

–Bekymringsfullt Lars Christian Stene, stipendiat ved Statens institutt for folkehelse, sier til Stavanger Aftenblad at type 2-diabetes er nært knyttet til overvekt og lite aktivitet.

–Det mest bekymringsfulle er ikke at en enkelt veier 150 kilo, men at hele befolkningen veier 5 kilo for mye. Det fører til at de som er disponert for diabetes, utvikler sykdommen tidligere, mener Skeie.

NTB