ANJA WENDELBORG FREMO

Ragnar Aschim forteller om en omsetningsøkning på 20-25 prosent fra i fjor til i år på blekingsprodukter. Han er daglig leder i Unident, ett av flere firmaer som leverer tannblekingsprodukter til landets tannleger.

— Jeg har en sterk følelse av at flere tannleger som før sa nei til bleking av tenner, nå er på gli, sier Aschim.

Selv om han lever av å forsyne tannleger landet rundt med blekemidler for at det norske folk stadig skal få hvitere smil, har han kritiske innvendinger til at fenomenet brer seg.

Sklir ut

— Dette kan være i ferd med å skli ut. Ikke alle mennesker skal bleke tennene. Personlig synes jeg det er tull at en 60-åring skal fly rundt og se ut som et stakittgjerde, sier Aschim.

Administrerende direktør i Norsk Dental Depot, Finn Wichstrøm bekrefter at også hans firma leverer mer blekemidler til tannleger. Hvor stor økningen er, vil han ikke ut med.

— Men dette markedet er økende, både i antall pakker, i antall tannleger som driver med det og i antall leverandører, sier Wichstrøm.

På danskebåten

I tillegg til tannbleking i regi av tannlege eller tannpleier, selges en lang rekke produkter i helsekostbutikker, dagligvarebutikker, parfymerier, på postordre og til og med på danskebåten. Dette er blekemidler som ikke er godkjent som medisinske produkter.

— Disse produktene er så svake at man skal bruke svært mye for å få noen effekt, mener Janne Jaffe Hesstvedt, salgs- og markedssjef i Norsk Orthoform Depot. Hun anslår at mellom 500 og 800 tannleger landet rundt nå driver med blekebehandling av tenner.

Norsk Orthoform Depot leverer mellom 10 og 15 prosent mer blekeprodukter til tannleger i år enn i fjor.

— Bleking hos tannlege med et kosmetisk aspekt har økt de siste årene, mener Hesstvedt, men hun er ikke skeptisk til virksomheten som skjer i samråd med tannlege.

Tør ikke smile

— Problemet er når useriøse aktører som kosmetologer og frisører driver uten nødvendig utstyr og fagkompetanse. Man må til sjekk og rens hos en tannlege for å finne ut om bleking av tennene er riktig behandling for deg, understreker hun.

Gulaktige tenner er nemlig mer mottakelige for blekebehandling enn tenner som har en grå-blå farge eller gjennomskinnelig farge.

Janne Jaffe Hesstvedt medgir at skillet mellom skjønnhetspleie og medisinsk begrunnet behandling er uklart når man diskuterer bleking av tenner.

— Men når folk ikke tør smile, eller holder hånden for munnen når de ler, mener vi det er behandling, slår Hesstvedt fast.

STAVANGER AFTENBLAD/BERGENS TIDENDE

PERLERAD: Inge Sirevåg sitter i tannlegestolen stolen en halv time hver sjette uke for å bleke tanngarden sin. Tennene er satt inn med et blekemiddel.<br/>ANDERS MINGE