Treholts advokat Harald Stabell sendte torsdag morgen en faks til gjenopptakelseskommisjonen hvor han krever at avgjørelsen, som skal offentliggjøres kl. 13.30 i dag, utsettes.

Det bekrefter Harald Stabell overfor Aftenposten.no torsdag morgen.

Stabell er svært lite fornøyd med ikke å ha fått beskjed om tidspunktet for offentliggjøringen av kommisjonens avgjørelse, før sent i går kveld.

Hovedperson selv, Arne Treholt, rakk ikke å reise til Oslo fra Kypros innen kunngjøringen av avgjørelsen, som planlagt.

Krever innsyn i flere dokumenter

At Stabell nå ber om at kommisjonen utsetter den varslede avgjørelsen, bare timer før den skal kunngjøres, har bakgrunn i at Treholtdommen ble nedgradert i sin helhet på tirsdag.

Stabell krever innsyn i en rekke dokumenter knyttet til dommen, som han mener også må ha blitt nedgradert sammen med selve dommen.

Stabell mener de nedgraderte delene av dommen ikke stemmer overens med det POT-spaner og etterforskningsleder Ørnulf Tofte forklarte i retten.

«På bakgrunn av at de siste sidene i Treholtdommen ble nedgradert i forgårs, ber jeg på vegne av A. Treholt om et umiddelbart innsyn i samtlige notater som forsvarerne til Arne Treholt tok i forbindelse med Ørnulf Toftes forklaringer for en lukket rett i 1985», heter det i hastebrevet fra Stabell til gjenopptakelseskommisjonen.

Forsvarernes notater ble gradert og låst inn av Borgarting lagmannsrett.

Stabell mener disse notatene vil ha stor betydning for vurderingen av Toftes troverdighet overfor Gjenopptakelseskommisjonen.

Kommisjon har mottatt hastebrevet

— Kommisjonen sitter i møte, og jobber mot en avgjørelse til pressekonferansen 13.30. De har fått forelagt brevet fra Stabell, sier kontorsjef Hildegunn Samhalla i Gjenopptakelseskommisjonen til Aftenposten.no

Hun sier kommisjonens møte vil vare frem til cirka 13.30.