Skipperen nekter for at han skulle skjule våpen, kjeledresser, finlandshetter, hansker og annet utstyr for ranerne. Men han har vanskeligheter med å oppklare flere paradokser i sin forklaring for retten.

Påtalemyndigheten mener at mannen kjørte lastebilen sin til Stavanger og hentet sakene der. Selv hevder han at han ble lånte ut bilen til en ukjent person.

Et vitne har forklart at 57-åringen og flere andre personer lastet utstyr over i båten hans, «Gamle Henningsvær», 26. september i fjor.

— Det bestrider jeg. Jeg gjorde ikke det, sa 57-åringen.

Tre dager senere fant politiet blant annet en kjeledress og gamasjer med glass-støv fra Nokas om bord i båten.

— Hva sier du til det, spurte dommeren.

— Det kjenner jeg ikke til, svarte skipperen.

Under båten fant dykkere fra brannvesenet flere bager med mer ransutstyr.

— Jeg trodde det var tyvegods. Jeg har ikke hatt noen befatning med det, forklarte 57-åringen.

Aktoratet har dessuten stilt spørsmål ved hvordan mannen tilsynelatende plutselig fikk penger mellom hendene. I retten beskrev han seg som «så blakk at det støvet av meg». Likevel var han i stand til å kjøpe både lastebil og skuten «Gamle Henningsvær».

I dag kom 57-åringen med en helt ny forklaring på dette: Han skal ha fått 450.000 kroner i oppgjør for et lån til en bekjent som skulle starte gård i Zambia.

— Hvorfor i all verden har du ikke forklart dette før, undret dommeren.

Skipperen har erkjent at han fikk 10.000 kroner for å oppbevare våpen, men hevder oppdraget kom fra en mr. X han ikke kjenner navnet på. Jobben skal han ha påtatt seg fordi han sto i gjeld til en kjent torpedo som ble skutt og drept i Oslo i februar i fjor.

57-åringen har i flere politiavhør gitt uriktige opplysninger om våpnene, som han oppbevarte i samboerens bod og i en ryggsekk hjemme.

På våpnene er det funnet store mengder DNA-materiale fra en rekke av dem som nå sitter på tiltalebenken.