Etter en times utsettelse på grunn av tekniske problemer, kunne rettsforhandlingene gjenopptas like etter klokken 10, og Jan Helge Andersen fortsatte sin forklaring om hva han foretok seg på drapsdagen, fredag 19. mai 2000.

Ser ikke på hverandre

Rettens administrator, Asbjørn Nes Hansen, ba 20-åringen vise på kartet hvilken vei han hadde tatt inn i Baneheia. Andersen reiste seg, og ble stående rett foran Kristiansen for å peke på kartet. Den tidligere bestekameraten løftet ikke blikket for å se på Andersen, men ble sittende og stirre i bordplaten foran seg.

Allerede på dette punktet er det sprik mellom Jan Helge Andersen forklaring og det Viggo Kristiansen forklarte i retten tirsdag. Et sentralt moment er blant annet hvor i Baneheia de to kameratene traff hverandre. De to har gitt forskjellige fremstillinger om hvor de traff hverandre.

— Lenge siden jeg har vært der

På spørsmål om Viggo Kristiansen hadde mobiltelefonen med seg inn i Baneheia, tør ikke 20-åringen si noe sikkert.

— Den er så liten, så jeg vet ikke om jeg ville lagt merke til det, sa Andersen.

Vanligvis pleide Kristiansen å oppbevare mobiltelefonen i en taske under setes på sykkeln

Videre ønsket rettens administrator, Asbjørn Nes Hansen, å vite hvilken vei de to guttene hadde gått videre inn i Baneheia.

Andersen stilte seg opp foran kartet igjen, men måtte tenke seg om en god stund før han svarte.

— Er du usikker på kartet? spurte Andersens forsvarer, Ben Fegran.

— Det er så lenge siden jeg har vært der, svarte Andersen.

Viktigste vitne

Jan Helge Andersens forklaring er aktoratets viktigste vitne i ankesaken. 20-åringens forklaring er det eneste beviset påtalemyndigheten har mot Viggo Kristiansen (22).

Kristiansen nekter for å ha noe befatning med de brutale drapene i Baneheia 19. mai 2000. I Kristiansand byrett ble han dømt til 21 års fengsel og ti års sikring for drapene, og anket dommen etter kort betenkningstid.