Det haglet med spørsmål da smittevernoverlege Øystein Søbstad i går stilte til nettmøte på BT for å svare på spørsmål fra et lett urolig og vitebegjærlig publikum.

Les svarene her!

Bergen kommune har jobbet med en egen beredskapsplan for smittsomme sykdommer i to-tre år, i samarbeid med Haukeland Universitetssykehus, men fugleinfluensaen som nå truer, er et spesialtilfelle som krever høyning av beredskapen og omlegging av planene.

Nettopp fordi man ikke kan regne med å ha mye tid på seg fra det første utbruddet eventuelt kommer, er det viktig å være godt forberedt og ha planene klare. Det er satt ned en gruppe som skal ha til oppgave å se på omdisponeringer som kan være aktuelle i en slik situasjon, for eksempel omdirigering av helsepersonell, og frigjøring av lokaler for å ta seg av syke personer dersom sykehuskapasiteten blir sprengt, så som hoteller og sykehus.

Sykehjem og hotell

— Hvilke lokaler er allerede utpekt?

— Gullstøltunet sykehjem har vært foreslått som et egnet sted. Og blant hoteller vet jeg at det blant annet har vært snakk om Edvard Grieg suitell.

— Og når kan vi finne de første virusbefengte fuglene på våre kanter?

— Det er sikkert bare et tidsspørsmål. Kanskje når trekkfuglene kommer til våren. Men la oss nå huske på at dette er en dyresykdom som ikke smitter fra menneske til menneske. Og risikoen er svært liten for å bli smittet av fugler også.