Venstrelederen sier i et intervju med BT at han sammen med Erna Solberg (H) og Dagfinn Høybråten (KrF) er parat til å gripe makten i det øyeblikk de til sammen er større enn Frp og de rød-grønne har mistet flertallet.

– Alt tyder på at en ny regjering av Høyre, KrF og Venstre er fullstendig utopisk?

– Jeg har overhodet ikke gitt opp troen på en ny trepartiregjering, og jeg er ganske forundret over at så mange har definert vekk det alternativet. Blir vi større enn Frp, må Siv Jensen velge mellom oss og Jens Stoltenberg. Så enkelt er det.

– Hun har gjort det klart at hun ikke vil hjelpe en regjering til makten hvis Frp blir stengt ute?

– Jammen det sier jo alle, sier Sponheim.

Trygg ledelse for Frp

Ifølge gjennomsnittet av de ferskeste meningsmålingene i juni og juli er muligheten større for at det blir rød-grønt nederlag enn at Frp blir mindre enn trekløveret som utgjorde Bondevik-regjeringen. Ifølge en utregning valgforsker Bernt Aardal har gjort vil de rød-grønne få totalt 82 mandater mens de fire opposisjonspartiene til sammen får 87.

Men Frp alene kan gjøre seg håp om 49 representanter. Høyre vil få 21, KrF 9 og Venstre 8.

Refser Erna Solberg

Lars Sponheim gir for øvrig Høyre og Erna Solberg en kraftig dragelse i BT-intervjuet, etter at hun har åpnet for å regjere sammen med Frp:

– Et sterkt Frp vil bare ødelegge for Høyre. Folk aner ikke hva slags høyrepolitikk de vil få hvis partiet går i regjering med et populistisk parti som Frp. Det er mildt sagt uforståelig at Høyre har stelt seg slik, sier han.