Siden i fjor høst har 4500 skoleelever i Møre og Romsdal, Rogaland og Agder-fylkene blitt tilbudt økologisk skolefrukt. Menyen har bestått av epler, pærer, klementiner og bananer, avhengig av sesong. Foreldrene har tatt kostnaden, som har vært 2,50 kroner per dag per barn.

1,8 mill.

Nå har selskapet som står bak, Økologisk Skolefrukt AS, fått 1,8 millioner i støtte for å gjennomføre prøveprosjektet «Grønt skolemåltid» på Vestlandet.

— Mellom 5000 og 10.000 elever på utvalgte skoler vil få servert et gratis, økologisk måltid hver dag i en måned, forteller Kristine Kværne Hansen, som jobber som konsulent for Økologisk Skolefrukt.

I første omgang vil prosjektet bli prøvd ut i Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane, og Møre og Romsdal. På sikt håper selskapet å gjennomføre dette på permanent basis, over hele landet.

— Det viktigste med dette prosjektet er å høste noen erfaringer, sier landbruks- og matminister Lars Sponheim (V) til Bergens Tidende.

Fra snop til frukt

Hans ambisjon er å få skoleelevene til å kutte ut brus og snop, og heller tylle i seg frukt og vann.

— En elev i ungdomsskolen bør faktisk drikke en liter vann i løpet av skoledagen for å holde konsentrasjonen på topp! Klarer vi samtidig å få elevene til å spise mer frukt og grønt, er jeg sikker på at vi vil få mer konsentrerte elever, mer ro i klassene, og et bedre miljø på skolene, sier Sponheim.

Undersøkelser viser at norske ungdommer spiser under halvparten av anbefalt inntak av frukt og grønt. Ifølge ministeren spiser en 8.-klassing 255 gram frukt og grønt hver dag, mens anbefalt dagsdose for en voksen er 750 gram.

— Bare 2 av 10 har med seg frukt eller grønnsaker på skolen. Det holder ikke, sier Sponheim.

Tine distribuerer

Det vil være Tine, som gjennom skolemelksordningen, skal stå for distribusjonen av det økologiske måltidet til vestlandsskolene til høsten.

— Nøyaktig hvilke skoler som blir plukket ut, er ikke bestemt ennå. Men i Hordaland vil i hvert fall en del skoler i Bergens- og Voss-området være med i prosjektet. I Sogn og Fjordane har vi til å begynne med planer for Sunnfjord og innover mot Sogn, hvor også en del av våre økologiske epler produseres, sier Geir Ole Sætremyr, daglig leder i Økologisk Skolefrukt AS.

MATRAPPORT: Karin Drivenes presenterte en rapport om mat og helse da landsbruks- og matminister Lars Sponheim (V) (i midten bak) holdt matpolitisk forbrukerpanel i Oslo onsdag.<p/> FOTO: SCANPIX