TV 2 og Dagbladet.no har snakket med fylkeslederne i Venstre, og lokalt er det liten forståelse for Sponheims oppgjør med Thommessen. Elleve av 16 som velger å uttale seg, mener Sponheims uttalelser ikke hører hjemme i det offentlige rom. I stedet for å gå til pressen, mener de at Sponheim burde luftet sin aggresjon internt i partiet.

– Uklokt og uforståelig

En av dem som åpent velger å kritisere partilederens framgangsmåte er fylkesleder Tonje Løwer Gurholt i Telemark Venstre:

– Hvis Sponheim er riktig sitert, synes jeg det er både uklokt og litt uforståelig at han kommer med slike utsagn. Det gagner egentlig ingen, sier hun til TV 2.

Hallstein Bast i Vestfold Venstre er heller ikke nådig i sin kritikk av Sponheim.

– Jeg mener offentlig kritikk av sin egen nestleder, ikke bare angående «stayerevne», viser sviktende lederevne – det er mer alvorlig, sier han til Dagbladet.no. Fylkesleder Trond Hansen Riise i Møre og Romsdal slår fast i en epost til avisen at Sponheims uttalelser er upassende og Ola Elvestuen i Oslo Venstre, en av dem som av Sponheim selv har utropt som mulig arvtaker, mener striden burde ha vært holdt internt.

Ingen kronprins

I det omstridte intervjuet med Dagens Næringsliv slo Sponheim blant annet fast at det er flere gode lederkandidater i Venstre og at han ikke ser på Thommessen som noen kronprins i partiet.

Uttalelsene kom som en reaksjon på at Olaf Thommessen til samme avis sa at han ville vurdere en lederstilling i Venstre dersom han blir spurt.

– Jeg innrømmer jeg ble fly forbanna da han trakk opp til en lederdebatt foran et landsmøte der det ikke er valg, men som skal diskutere den kommende valgkampen og vedta nytt prinsipprogram, sa Lars Sponheim til NTB tirsdag formiddag.

Venstre avholder landsmøte i Bergen til helgen.

FÅR KRITIKK: Elleve av 16 fylkesledere kritiserer partileder Lars Sponheim etter at han gikk ut mot nestleder Olaf Thommessen.
SARA JOHANNESSEN, SCANPIX