Carl I. Hagen holdt det første innlegget under debatten mot Ap-leder Jens Stoltenberg i Folkets Hus. Ikke uventet var det eldreomsorgen som sto øverst på Hagens liste.

— Vi vil løse Haakon Lies problemer, sa Hagen, og fortsatte med at dersom den gamle Ap-kjempen er misfornøyd med eldreomsorgen, burde han kunne velge blant ulike tilbud av tjenester.

— Vårt slagord i valgkampen er «fellesskap og valgfrihet». Brukeren skal styre eldreomsorgen. Hadde Lie hatt valgmuligheter, ville han valgt bort dem som gjør en dårlig jobb, sa Hagen.

- Innbiller folk

Stoltenberg var rask til å slå tilbake og mener det er uhørt at Hagen tar Haakon Lie til inntekt for Frp-politikk.

— Lie har tatt et knallhardt oppgjør med Frps eldrepolitikk i Oslo. Lytt til Haakon Lie og stem Ap, ikke Frp, sa partilederen, som spådde at årets valgkamp vil preges av en kamp mellom verdier.

— Nei til privatisering av eldreomsorg. Din idé er at folk skal shoppe mellom standardiserte minimumsløsninger. Dere blander sammen valgfrihet med markedet, anbud og konkurranse, sa Stoltenberg.

— Du bare innbiller folk at du vil gjøre noe med eldreomsorgen. Du setter ikke brukeren i sentrum, parerte Hagen.

Stoltenberg fulgte opp med at Frps skattelettelser vil føre til mindre penger i felleskassen, og dermed en dårligere eldreomsorg.

— Når staten går med 270 milliarder i overskudd, er det ikke akkurat mangelen på penger som er problemet, svarte Hagen, som etterlyste større bruk av oljeinntektene.

Delt på midten

Tilhengerne av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet understreket gapet mellom de to debattantene da partilederne braket sammen i valgkampdebatt i Folkets Hus torsdag. Mens Frp-tilhengere benket seg i den ene delen av salen, slo Ap-velgerne seg ned i den andre, og jubelen vekslet mellom delene i rommet etter hvert som partilederne ga hverandre små stikk. NTB