En tredel av de rundt 1300 automatene som Norsk Tipping har hatt stående lagret, har vært såkalte hjulspill eller enarmede banditter. At disse automatene ikke var snille nok for spillesugne nordmenn, kom som en overraskelse på det statlige tippeselskapet og betyr forsinkelser i arbeidet med å få ut automatene.

— Det kom noen føringer som ikke hadde kommet før, sier informasjonssjef Arve Sjølstad i Norsk Tipping til Aftenposten.

Også et kasinospill ble vurdert som i tøffeste laget.

Fra 1. juli har Norsk Tipping enerett på spillterminalene rundt om i landet, men de kommer først på plass i 2008. Ifølge Sjølstad er neste sommer et realistisk perspektiv for når automatene vil lanseres. Hovedårsaken til at dette tar tid, er arbeidet med å bygge opp staben som skal håndtere spilleautomatene.

— Utviklingen av spillene tar litt lengre tid. Forutsetningene er endret, som seddelforbudet, at antall automater reduseres, dette med hjulspill etc. Giskes justerte ønsker får konsekvenser får hele forretningsmodellen, sier Sjølstad som anslår at de rundt 12.500 automatene som ble forbudt da automatmonopolet trådte i kraft bare kommer til å bli erstattet av rundt 6000 automater.

GRIPER INN: Kulturministeren sier nei til "slemme" automater.
TERJE BENDIKSBY/SCANPIX