TOR ERIK GREGERSEN

torerik.gregersen@gmail.com

Et eller annet sted i Praha har sannsynligvis fribryteren og skuespilleren the Rock løpt sideveis, hoppet spensthopp og skutt med gigantiske rakettkastere. Samtidig har han også måttet utføre vrien dialog som «huh!», «hmf!» og «ugh!». Filmen til spillet Doom er underveis, og Steinen har en av hovedrollene.

Handlingen er tilsynelatende like komplisert som i spillet, beintøffe marines må fikse opp etter at noe har gått galt på en forskningsstasjon på mars. Ifølge Imdb.com tok ikke The Rock hovedrollen som John Grimm, fordi han mente at The Sarge ville være en mer interessant rolle. Kanskje han trodde Grimm ville være i førstepersonssynsvinkel når han valgte rollen. Noe som ikke er så langt fra sannheten om vi skal tro traileren fra filmen. Her brukes faktisk førstepersonssynsvinkel som et virkemiddel. Doom ser ut til å være forholdsvis intetsigende når det gjelder dialog, men tar godt igjen på effektene. Det lille av dialogen vi får se, er av det heller klisjeaktige slaget.

Manus?

Det er langt fra første gang man prøver å lage film av spill, men med den økende populariteten er spill og spillhistorier mer attraktiv for Hollywood. Jo flere som spiller et spill, jo flere potensielle kinogåere har man. Av minneverdige spillbaserte filmer finnes det få gode, men en del som er vanskelig å glemme. Den heller tragiske versjonen av det populære spillet Street fighter hadde storheter som Van Damme og Kylie Minogue i sentrale roller. Med et plott verre en et dårlig kampsportspill, er dette mer en kuriositet enn en ordentlig film. Likevel, pluss i regnskapet og muligens tidsånden startet en liten bølge av kampspill: Double dragon og Mortal Kombat, den siste i to ulike versjoner.

Bob Hoskins prøvde seg som italiensk rørlegger i Super Mario Bros, uten at det gjorde denne til noen Oscarkandidat. Ikke før damene blandet seg inn, ble det sving på spillefilmene.

Pupper og zombier

Med Angelina Jolie i tettsittende klær og Milla Jovowich som zombiekverkende overkvinne i henholdsvis Tomb raider og Resident Evil, ble spilltitler plutselig en legitim kilde til actionfilmer. Økonomisk pluss for begge ga oppfølgere og sikkert flere i kø. Men en ting er hvert fall fremdeles sikkert, kritikerne liker ikke filmer basert på spill.

Det er flere store produksjoner på trappene i tillegg til Doom. Vin Diesel er hanket inn til å spille skallet, blek og samvittighetsplaget leiemorder ved kodenavn 47, og ingen ringere enn Peter Jackson skal produsere filmatiseringen av Halo. Manuset er skrevet av Alex Garland, mannen bak The Beach og 28 days later.

Mens vi gleder oss til filmatiseringen av Tetris, er det muligens lurt å ta med seg advarselen fra hovedrolleinnehaver i Doom, Karl Urban:

– Det er ikke noen tvil om at det har vært laget noen møkkafilmer av spill¿

STRAFE MANN, STRAFE: Strafe, hopp og skyt burde være en del av basistreningen før man dro til Mars. Man legger seg ikke ned på rygg i Doom.