Ikke all ungdom kaster seg utfor stupbratte fjellvegger på Voss, eller blokkleiligheter i Loddefjord.

Og ikke alle er like flinke til å traktere et skateboard på gaten som de er til å score digre poengsummer i dataspillet Tony Hawk Pro Skater 3. Sånn er det bare. Men, heldigvis er det håp for oss vanlige sofaslitere også.

Verdens første

«Exertris» — verdens første ergometersykkel med innebygde dataspill og en 15ý flat fargeskjerm -er siste nytt i markedet for høymoderne treningsutstyr.

Foreløpig skilter sykkelen med fire spill: Solitaire (kabal), Space Tripper (skytespill), Gems (Tetris-variant) og Orbit (multiplayer). Stort spenn, men mannen bak sykkelen, oppfinner og treningsfantast dr Gareth Davies, ønsker naturligvis å appellere til flest mulige kunder. Så mens far legger kabal kan du varme opp på gulvet til en blodig fight i sykkelsetet. Det eneste du mangler er selvfølgelig Beastie Boys' solide humørspreder «Intergalactic» på øret.

Fikk idé i helsestudio

Gareth Davies sier han fikk ideen til å bygge den uvanlige treningssykkelen i helsestudio. - Jeg satt på ergometersykkelen, men etter fem-seks minutter klarte jeg overhodet ikke å motivere meg selv til å fortsette. Det er jo dønn kjedelig. Det var da det slo meg at dagens treningssykler er en utrolig sløsing med energi. Og så begynte jeg å forestille meg en svær maskin der jeg selv var drivkraften.

Svette belønnes

Spillkonsollen er ikke bare festet til sykkelen med et par bordklemmer. Hard tråkking belønnes. Jo fortere du tråkker på pedalene, desto mer ammunisjon får du til å skyte ned aliens. Roligere tråkking og økt konsentrasjon anbefales når en legger kabal, men hvis du sakker akterut er det fare for at datamaskinen vinner kampen. Enten det dreier seg om science fiction eller kortspill. Håndkontrollen som minner litt om en forvokst PS1-kontroll er festet til styret. Høyttalere er vraket grunnet frykten for støy, men høretelefoner kan kobles til styret.

— Er det forskjell på hva menn og kvinner velger å spille?

— Jentene som har prøvd sykkelen foretrekker Space Tripper. De elsker å skyte og ødelegge ting, mens gutta trives godt med å legge kabal, forteller Davies.

NYTT OG EKSTREMT: Tilhengere av PC-spill, X-box, Gamecube og Playstation vil unektelig like den nye treningssykkelen fra England. Jo fortere du sykler, desto mer ammunisjon får du til å skyte ned aliens. Pris:. 45 000 kr.
FOTO: SCAN PRESS