PÅL ANDREAS MÆLAND OG NTB

Har du tips om saken? Tips BT!

Etterforsker Håvard Verås sier til NTB at politiet vel ett døgn etter det særdeles brutale ranet der en politimann ble drept, etablerer veisperringer i Hordaland og Agder.

— Vi vil ikke gå ut med hvor sperringene vil bli opprettet, men politiet tar sikte på å stanse alle biler som kjører inn i disse sperringene, sier Verås.

Visste om ransplaner

Politiet fikk allerede i vinter nyss om at ranere kunne komme til å slå til i Stavanger-området, opplyser politimester Olav Sønderland i Rogaland politidistrikt.

— Vi var da klar over planene som forelå om flytting av to tellesentraler i byen, og tok kontakt med de aktuelle selskapene, sier Sønderland. Han forteller at det ble satt i verk styrket og synlig patruljering. I tillegg ble selskapenes transportrutiner gjennomgått, og etterretningstiltak ble satt i verk.

— Tiltakene var tilpasset den trusselvurderingen som forelå for Stavanger-området, sier politimesteren.

De to som mandag ble pågrepet i forbindelse med ranet i Stavanger der en politimann ble drept, er løslatt etter avhør. De to var mistenkt for tyveri av biler som ble brukt under ranet, men politiet har ikke funnet grunn til å sette dem i sammenheng med dette, opplyste politiet på en pressekonferanse tirsdag ettermiddag.

Omkring 60 etterforskere arbeider med det brutale ranet.

Politiet jakter på fire andre navngitte personer som knyttes til det brutale ranet av Norsk Kontantservice i Stavanger sentrum mandag morgen. Etterforskningen tyder på at ranet har vært planlagt i flere måneder.

De fire er etterlyst internt i politiet, mistenkt for befatning med selve ranet. Alle de fire skal tilhøre det politiet kaller «et hardt belastet ransmiljø» i Østlandsområdet. Politiet mener at opptil ti personer kan ha deltatt under ranet.

Pågrepet og ettersøkt

En 37 år gammel mann som er kjent for å forsyne ranere med stjålne biler ble pågrepet i Enebakk i Akershus i går kveld. Den andre, en 25-åring fra Oslo, ble pågrepet i Ski utenfor Oslo, skriver VG.

Politiet mener at en av de stjålne ransbilene som ble brukt i Stavanger, en Ford Excursion, kan knyttes til en av de fire etterlyste, en 35-åring fra Akershus.

De to andre etterlyste er en 37 år gammel mann fra Oslo, opprinnelig fra Hedmark, en 24 år gammel jugoslavisk statsborger som bor i Oslo og en 26 år gammel norsk statsborger av pakistansk opprinnelse.

- Overvåket området

Politiet tror at ranerne må ha overvåket området rundt banken i lang tid i forveien, og mener derfor at en eller flere personer kan ha bodd i byen under en periode.

— Vi har indikasjoner på at utenbysboende har forsøkt å skaffe seg husvære i dette området fra senhøstes og fram til januar. En liten opplysning her kan bety mye for oss, sa politiinspektør Bjørn Andersen på en pressekonferanse sent mandag kveld.

Turområde avsperret

Mandag kveld avsluttet politiet søket i Sørmarka. Det er politiets beredskapstropp fra Oslo som har gjennomført undersøkelse i det nå avsperrede, populære turområdet.

Kort før midnatt mandag kveld hadde de ikke funnet verken personer eller utstyr som de kunne knytte opp til ranet, bortsett fra de utbrente bilene.

Falske skilter

Kriminalteknikere undersøker nå de fire bilene som ble brukt under ranet. Politiet har bedt publikum om opplysninger om disse bilene:

  • En sort Range Rover * En grå Saab stasjonsvogn * En mørk Ford Excursion * En hvit Volvo lastebil med skap. Samtlige av bilene hadde falske registreringsskilter.

Politikorps i sorg

Midt under jakten og etterforskningen, er Rogalandspolitiet i sorg over tapet av en god kollega. Arne Sigve Klungland var en av veteranene ved Stavanger politistasjon.

— Han var en engasjert politimann og en god rollemodell for mange kollegaer. Han har vært et forbilde for mange. Han var preget av godt humør, og hadde alltid publikums ve og vel i fokus, sa politimester Olav Sønderland på pressekonferansen. Rogaland politidistrikt har mottatt kondolanser fra politi i inn- og utland, og uttrykker stor takk for medfølelsen.

Vender hjem fra ferie

Politiet i Rogaland har fått bistand fra Kripos og Sunnhordland og Haugaland politidistrikt. Politimester Sønderland forteller at en rekke polititjenestemenn som var på ferie, har ringt og tilbudt seg å hjelpe.

Politiet sier de allerede har mottatt en del tips i saken, men ber alle som har opplysninger om å ringe Rogaland politidistrikt på telefon 51 89 91 10 .

DREPT: Arne Ingve Klungland (53) ble skutt og drept under det brutale ranet. <br/>FOTO: POLITIET
INFERNO: Gjerningsmennene satte alle de fire fluktbilene i brann etter ranet. Bilene ble funnet i full fyr i Sørmarka, som nå er avsperret. <br/>FOTO: STAVANGER AFTENBLAD
DRAMA I SENTRUM: Hele Stavanger sentrum ble betrakter som åsted og ble sperret av etter det brutale ranet.<br/>FOTO: STAVANGER AFTENBLAD
POLITI I SORG: Etterforskningleder Bjørn Andersen, politimester Olav Sønderland og visepolitimester Arne Hammersmark på pressekonferansen tidligere i dag. <br/>FOTO: STAVANGER AFTENBLAD