Hvetemel og vann i spagettien i stedet for durumhvete, rispakker med kun brukne riskorn og kaffe fra feilslåtte avlinger er noe av det som selges i norske butikker. Den svenske avisen Expressen har avslørt at butikkenes egne merkevarer er fulle av billigerstatninger. ICA Sverige og Coop Norge bekrefter til Bergens Tidende at en god del av varene også selges i norske butikker.

De egenproduserte merkevarene, de såkalte EMV-varene, produseres av utenforstående produsenter og kjøpes ofte inn for hele Norden.

— I ICAs Euroshopper-pasta for eksempel er 50 prosent av pastaen vanlig mel og vann. Det skal være et lavprisalternativ, og kvaliteten er deretter, sier informasjonssjef i ICA Sverige Björn Olsson til BT.

Varen finnes også i norske butikkers sortiment.

- Er egenmerkene butikkens b-varer?

— Ja det kan man si, sier han.

Den svenske avisen har undersøkt en rekke varer i Sverige og viser blant annet at juicen er spedt ut med vann, det samme er skinken, fiskepinner lages av farse og i tunfiskboksene er det restene fra tunfisken når filetene er skåret bort. Coop sin xtra-kaffe som ifølge avisen er laget av kaffebønner fra feilslåtte avlinger, finnes også i Norge.

— En del norske butikker har denne kaffen, men vi kjenner ikke til påstandene. Er det tilfelle, er det noe vi vil se på, sier informasjonsdirektør Vidar Ullenrød i Coop Norge.

Ullenrød innrømmer at lavprisvarene har betydelig lavere kvalitet, men legger til at alle kjøttprodukter garantert er produsert i Norge av norsk kjøtt.