Lange, uforståelige spørsmål ble besvart med store ord om kjærlighet og fred da artistene som skulle spille på Fredspriskonserten mandag kveld, møtte et internasjonalt pressekorps på Oslo Plaza tidligere på dagen. De var både spente og stolte.

Vert Per Sundnes, kjent fra NRK, sørget for en viss orden, men klarte verken å holde mobiltelefoner eller blitzer fullstendig i sjakk. Fotoforbudet etter de første fem minuttene ble overhodet ikke overholdt, uten at det la noen demper på artistenes fredsgnist.

For første gang skal en i prisvinnerens nære familie delta på scenen under Nobelkonserten. Sopran Monica Yunus, datteren til vinner Mohammad Yunus, er stolt over å opptre.

– Jeg er glad for å kunne være med på en så fin dag i min fars liv, sa hun.

Yunus oppfordret også artistene til å komme til Bangladesh for å se hvilken betydning mikrokreditt har hatt i landet hennes.

Lite på 20 år

Blant artistene som skal opptre, og som har visjoner for verden, er Lionel Richie. Han tror naiviteten Michael Jackson og han selv viste da de skrev «We are the World» i 1985 kan utnyttes igjen.

– Vi trodde vi hadde klart å løse sultproblemene i verden da vi lagde sangen for 20 år siden. Men når vi ser på verden i dag er situasjonen nesten enda verre, sa Richie før han ytret et ønske om å få til noe lignende igjen.

– Vi inspirerte mange den gangen. Å få til det samme i dag er avhengig av de utfordringer og muligheter som ligger i dagens teknologi. Vi kan nå flere, men det holder ikke å sende budskapet ut fra en kanal.

En brubygger

Yusuf Islam, tidligere kjent som Cat Stevens, kom sent til pressekonferansen som følge av lydprøver før kveldens konsert. Da han ankom, framhevet han Mohammad Yunus som en brubygger mellom fred og velstand.

– Ved å utnytte min unike posisjon vil jeg være en tilsvarende brubygger mellom Vesten og den muslimske verden gjennom min musikk, sa Islam.

Det var Sharon Stone som fikk flest spørsmål, og i motsetning til da Catherine Zeta-Jones var vert, dreide de fleste spørsmål seg faktisk om både fred og fattigdom. Men hun ble også spurt om sitt syn på sin egen regjerings rolle i verdensfreden.

– Det er et veldig stort spørsmål, men jeg er en fredsaktivist. Om mitt lands regjering hadde spurt meg om råd, ville jeg nok hatt noen råd å gi dem. Og jeg tror det er bedre å gi dem råd direkte, enn å fortelle dem til hele verden, sa Stone til latter fra salen.

POSERTE: Lionel Ritchie ogSharon Stone fikk mye taletid på pressekonferansen foran Nobel-konserten i kveld.
LEONHARD FOEGER
STOLT: Rihanna synes det er en ære å få opptre på Nobel-konserten.
LEONHARD FOEGER
VERTINNE: Sharon Stone betegner seg selv som fredsaktivist.
LEONHARD FOEGER
OPPTRER: Yusuf Islam, tidligere kjent som Cat Stevens, og Mohammed Yunus' datter Monica er blant artistene som bidrar på Nobel-konserten.
Bendiksby, Terje