Det tilsvarer forbruket til drøyt 6 millioner lyspærer.

Det er den nedgangen Statnetts Landssentral målte i det norske strømforbruket i timen mellom 20.30 og 21.30 da Earth Hour nådde Norge. Det tilsvarer drøyt 6 millioner slukte 40-watts lyspærer eller en tidel av strømforbruket i Oslo.

— At så mange med tilgang til en lysbryter bidrar, gir et globalt og visuelt uttrykk for folks vilje til å vise at de bryr seg om verdens energiforbruk og miljø, sier konsernsjef i Statnett, Auke Lont.

Ny rekord

Han synes det har vært en glede å være en støttespiller for kampanjen som gjennomføres i regi av Verdens Naturfond (WWF).

— Vi håper halve landet blir med på kveldens kampanje. I fjor var cirka 40 prosent av det norske folk med, enten hjemme eller via jobben, sa medieansvarlig Jon Bjartnes i WWF-Norge til NTB i forkant av aksjonen.

Ifølge Bjartnes kunne Statnett i fjor måle et redusert strømforbruk i den timen kampanjen varte som tilsvarer fem millioner 40 watts lyspærer. Det bidraget ble overgått med glans i år.

— I fjor var 107 kommuner og cirka 200 norske bedrifter med på Earth Hour. I år er 162 kommuner og rundt 350 bedrifter påmeldt, sier Bjartnes.

Verdens nordligste

Av sikkerhetshensyn valgte Longyearbyen å ikke delta i Earth Hour i fjor. I år mener de derimot at de kan ivareta sikkerheten selv med lysene av. Det lille samfunnet på Svalbard blir dermed verdens nordligste Earth Hour-by i 2010. På Tolga lengst nord i Hedmark bidro idrettslaget – og dermed den norske skieliten – til årets aksjon. Tolga IL mørkla nemlig banketten under ski-NM.

Mange steder i landet hadde kafeer og restauranter egne tilbud med romantiske middager kun belyst av flammene fra stearinlys. I Tjølling i Vestfold ble det arrangert lysfest for fred på Bjønnesstranda.

4.000 byer – 125 land

Ellers i verden ble Earth Hour markert i over 4.000 byer i 125 land. Blant de første var Sydney, hvor flomlysene på blant annet Harbour Bridge og det verdensberømte operahuset ble slukket lørdag kveld.

Andre landemerker som måtte skinne uten lys mellom 20.30 og 21.30 denne kvelden er Den forbudte by i Kina og Las Vegas Strip i USA.