Det er stint av folk i Bekkjarkrokane borettslag i ettermiddag. Her har Ap har invitert til grillfest, med Datarock-konsert for å markere valgkampstart.

— Vi er glade i politikk, og syns at valgkampen må åpnes med en god fest sier Per Rune Henriksen, Aps førstekandidat i Hordaland, og grillfestens konferansier.

Solen skinte

Men den største stjernen på festen er selvsagt statsministeren selv.

— Jeg har vært i Bergen mange ganger, og i Åsane flere ganger. Men aldri på Flaktveit, og aldri på grillparty, sier statsministeren, som var i godt humør.

— Det er en risiko å invitere til uteselskap, spesielt i Bergen. men hva skjer? Strålende sol! sa statsministeren.

Motvind i vest

På spørsmål om hvorfor de har valgt akkurat Bergen som destinasjon for valgkampåpningen, sier Stoltenberg:

— Det er fordi Bergen og Hordaland er en viktig by og et fylke, og tilhører en landsdel som er tjent med en sosialdemokratisk politikk.

Trolig henger valg av sted også sammen med at det blåser en blå vind over hele Vestlandet. Mens Arbeiderpartiet i 2009 var det klart største partiet i Hordaland med 30,5 prosent oppslutning, er Erna Solbergs Høyre nå klart størst. På den siste meningsmålingen i fylket (26. juni i BA) fikk Høyre 38,7 prosents oppslutning mot Arbeiderpartiets 22,9 prosent. Blir dette valgresultatet vil Høyre kapre syv mandater i Hordaland, mot Aps tre.

Skal Jens Stoltenberg ha et håp om en ny periode som statsminsiter må han klare å snu stemningen i vest.

Advarte mot Høyre

Statsministeren brukte sin appell på Flaktveit til å si at valget i år er et valg mellom fellesskap og privatisering.

— Vi står ved et veivalg mellom å enten bruke mer penger på skole og omsorg, eller gi skattelette.

Han rettet også et stikk til Høyre og deres utspill om egenandel.

— Dette kan bare oppfattes som et forslag om å bruke høyere egenandel til å begrense behandling. Vi vil ha en likeverdig helsetjeneste for alle, derfor avviser vi dette forslaget.

— Jeg har reist mye rundt i sommer, og det jeg opplever er et land i framgang. Selv der det før var tilbakegang er det nå fremgang, sa statsministeren.

— Men jeg har og hørt om mye som ikke er bra. Sykehus som trenger nye bygg, og foreldre som ønsker at lærere skal få etter- og videreutdanning og ønsker bedre skolebygg. Felles for dette er at det er utfordringer vi løser bedre sammen enn alene, sa Stoltenberg.

Mange hadde tatt turen for å se statsministeren tale.