Dette er operasjonene du absolutt ikke bør ha bruk for, dersom de drastiske kuttene i Helse Bergen blir realitet:

  • Rekonstruksjon av bryst
  • Andre plastikkirurgiske rekonstruktive operasjoner
  • Prostataoperasjoner
  • Andre urologiske operasjoner
  • Operasjoner for spiserørbetennelse
  • Tilbakelegging av utlagt tarm
  • Operasjoner for endetarms— og andre magelidelser
  • ÅreknuterTil sammen ble det utført 460 slike operasjoner på Haukeland Universitetssykehus i fjor. Dette er operasjoner som ikke er livsnødvendige, men som har med økt livskvalitet å gjøre.

- Endeløs venteliste

I dag er det en ventelistegaranti på maksimum seks måneders for disse operasjonene. Blir kuttet gjennomført, og du trenger en av disse operasjonene, blir du overført på en ikke-prioritert liste.

— Det er ikke ved å flytte pasienter fra en liste til en annen, men når man ikke utfører operasjonene, at man sparer penger. Og det er en uriktig måte å prioritere på, sier Gunnar Baatrup, seksjonsoverlege ved gastrokirurgisk avdeling på Haukeland Universitetssykehus..

Baatrup understreker at det ikke er snakk om å kutte ut livstruende operasjoner.

— Vi har sett på hvilke pasienter som får minst skade hvis vi ikke opererer.

Vil koste mer å ikke operere

Nå er Baatrup bekymret for sykehusets omdømme.

— Haukeland har opparbeidet en posisjon som et ledende sykehus, et sykehus som har utviklet tingene og kommet seg videre. Nå blir vi redusert til å bare være produksjonssykehus, med mer pasienter og mindre forskning. Det er langt fra ideelt for et universitetssykehus, sier tarmkirurgen.

— Forresten så tviler jeg på om det virkelig vil være pengebesparende. For eksempel koster det 20.000-30.000 kroner å legge tilbake en utlagt tarm. Men hvis tarmen ikke blir lagt inn igjen, vil det gjerne koste 50.000 kroner - årlig - i poser og klebeplater. Men det er jo så klart et annet budsjett, sier Baatrup.

Den danske kirurgen er overrasket over at slikt skjer i oljenasjonen Norge. Likevel velger han å være optimistisk.

— Noen må jo besinne seg og finne en løsning på dette, sier gastrokirurg Gunnar Baatrup.

OPERASJON INNSPARING:- Jeg hadde aldri trodd at noe slikt kunne skje i den rike oljenasjonen Norge, sier gastrokirurg Gunnar Baatrup. Nå kan pasientene hans bli nektet en rekke inngrep ved Haukeland Universitetsykehus.
GIDSKE STARK