ESPEN RASMUSSEN

TORE RØSVOLL

Føler du aldri behov for å eie en «fysisk» cd-plate med farget innleggscover? Trenger du ikke bildene av bandet, tekstene eller informasjonen om hvem som har deltatt under innspillingen?

Er det nei på alle svarene, kan du faktisk spare store summer på å starte oppbyggingen av et realt platebibliotek basert på lovlig nedlastet musikk.

Ulemper

En ganske stor samling teller i dag kanskje 500 album. Kjøper du disse til 150 kroner betaler du 75.000 kroner for samlingen.

Laster du dem ned til 80 kroner stykket betaler du 40.000 kroner og sparer 35.000. Ulempen med bare å laste ned låtene er åpenbart at du er prisgitt den kvaliteten du får med på kjøpet.

Laster du ned en WMA-fil med en bitrate på 192, så er det det du får. Ikke engang tenk på å mekke på kvaliteten.

Dessuten må du sørge for å sikkerhetskopiere lisensen som gir deg rett til å spille låtene på pc-en. Uten denne kan filene bli lite verdt uten at du går løs på dem med ulovlig programvare.

Fordeler

Fordelen med å bare laste ned er nesten like åpenbar. Du frigjør en masse plass slik at du kan bruke alle de sparte kronene dine til å koste på deg et skikkelig fett og romslig lydanlegg.

Fordelen med å kjøpe cd-platene i butikk er at du kan rippe (kopiere) dem til pc-en din i den kvaliteten som du ønsker. Vil du ha dem som simpel mp3-fil eller i et fullverdig tapsfritt format er det et valg som ingen andre tar for deg.

Dessuten har du cd-en i backup om harddisken din tar kvelden før du har rukket å sikkerhetskopiere den.

Ulovlig

Selv om platebransjen har satt inn en storoffensiv mot ulovlig nedlasting, finnes det fortsatt nok av ulovlig musikk å laste ned.

Det ser heller ikke ut til at tilbyderne blir færre selv om de store stenges eller går over til å bli lovlige.

Slik har vi testet

  • Vi har testet de mest aktuelle nettbutikkene for både nedlasting av musikk og kjøp av «fysiske» cd-er. Men dette er ikke en komplett liste over alle butikker som finnes.
  • Blant annet er ikke Musikkonline.no med fordi de bare har eldre norske utgivelser.
  • For å teste prisene har vi kun lett etter singelen «Into the sea» med Sivert Høyem og albumet Modern Times av Bob Dylan. Det betyr at vi ikke har sett på prisspennet som hver enkelt butikk måtte ha.
  • For å teste utvalget har vi søkt etter ni norske og ti utenlandske artister satt sammen av journalister i kulturavdelingen i Adresseavisen. Komplett oversikt i egen liste.
  • Terningen gir et samlet inntrykk av musikkinnhold, pris, funksjonalitet og nettsidens brukervennlighet.

Adresseavisen/Bergens Tidende