ATLE ANDERSSON

Et mislykket fremstøt for å få stortingsrepresentant Rita Tveiten inn på fjerdeplassen, og kritikk mot at Eilert Jan Lohne ble radert ut av stortingsvalglisten. Det var de to eneste innslagene som skapte litt vibrasjoner på nominasjonsmøtet.

For ellers var det idyll i rosenes leir i går formiddag. Trioen Olav Akselsen (Stord), Anne-Grete Strøm-Erichsen og Per Rune Henriksen (begge Bergen) ble i tur og orden klappet frem til sikre stortingsplasser. Eneste kampvoteringen sto mellom 34 år gamle Hilde Magnusson Lydvo fra Voss og Rita Tveiten fra Osterøy. Førstnevnte vant overlegent 131-24 i avstemningen.

Tror på Hilde-effekt

Det var likevel ingen bitter Rita Tveiten som sa farvel til stortingsplassen.

— Jeg ser frem til at Ap skal gjøre et kjempevalg neste høst, sa Tveiten, og fikk trampeklapp i Folkets Hus.

Hun var foreslått av sitt eget partilag på Osterøy, og hadde varme støttespillere i flere kystkommuner der havbruk og fiske er levebrødet for mange.

Inn på fjerdeplassen suste i stedet Hilde Magnusson Lydvo (34) fra Voss.

— Humørfull, sosialt intelligent, lyttende, lærevillig, lojal, hardtarbeidende. Partikolleger strødde superlativer over advokaten og tobarnsmoren, som venter nummer tre tidlig på nyåret.

Lydvo får mye av æren for at fødeavdelingen på Voss ikke ble nedlagt, og at Ap opplever eventyrlige gallup-tall på Voss. Mange i partiet er sikker på hun blir en velgermagnet, særlig blant yngre kvinner.

— Vi må bruke Hilde-effekten for alt den er verd i hele fylket, sa en begeistret AUFs Ragni Løkholm Ramberg.

Kamp mot Erna

AUF-folkene jublet også over at ungdomsfylkingens egen kandidat, Dag Ole Teigen (22) fra Fjell, fikk femteplassen. Lindås-ordfører Tove Brandvik ble nominert som nummer seks.

Går det som nominasjonskomiteens leder Ranveig Frøiland håper og tror, vil Ap få minst fire, kanskje fem, plasser på Stortinget neste høst. Med regjeringsskifte og Akselsen og Strøm-Erichsen sittende rundt Kongens bord, vil syvendeplassen også kunne gi mandat. I så fall er det varaordfører Espen Villanger fra Fjell som flytter til hovedstaden.

Eirik Aarek, leder i Bergens-partiet, advarte likevel mot overdreven optimisme.

— Vi vet at Erna Solberg er en bedre debattant enn den forrige Høyre-lederen. Hun er dessuten fra Hordaland, og mange vil stemme på Erna på grunn av hennes geografiske tilhørighet, sa Aarek, som likevel mente Ap har stemmesankere nok til å matche Høyre-toppen.

Toppkandidat Olav Akselsen forventer tidenes råeste norske valgkamp neste høst.

USA-tilstander

— Det kommer til å hagle med beskyldninger. Høyresiden vil forsøke å finne det verste med Sp og SV i et forsøk på å sverte vårt regjeringsalternativ, mener Akselsen. Han frykter også at klarsignalet for politisk tv-reklame vil skape amerikanske tilstander i norsk politikk.

Turbulensen rundt vrakingen av Eilert Jan Lohne, som i nominasjonskomiteens første forslag var plassert på niendeplass, kom til overflaten i et par innlegg. Lohne ble vraket underveis etter innspill fra ledelsen i Bergens-partiet. Forklaringen var at partiet trengte en selvstendig næringsdrivende på listen. Den kjøpte ikke kritikerne.

— Lohne har fått en behandling som ikke hjemme noe sted, sa Trond Hjelmeland.

— Hva er den virkelige grunnen til at Lohne ble fjernet? Kan årsakene være hans engasjement i barnehjemssaken og aktive kamp mot privatisering i Bergen kommune, spurte Jahn Fredrik Strøm. Han fikk aldri svar.