Forsøkene er gjennomført på åtte pasienter ved Karolinska sjukhuset i Stockholm, forteller Sveriges Radio. Forsøkene skal være de første vellykkede av sitt slag i verden. Neste trinn er å teste ut blodet i operasjoner.

Grunnet flere mislykkede forsøk i USA, er det blitt vanskeligere å få tillatelse til å teste det ut i landet. Derfor er utprøvingen flyttet til Sverige hvor Forsvarets forskningsinstitutt først gjennomførte vellykkede forsøk på dyr. Metoden beskrives i det siste nummeret av tidsskriftet Ny Teknik.

Fortrinn

Naturlig blod må kastes etter 42 dager og kan dessuten bare gis til personer med riktig blodtype. I tillegg er det en viss smittefare forbundet med blodoverføring. Disse problemene håper man å kunne omgå med det nye syntetiske blodet.

Blodet er i pulverform og oppbevares nedfryst i glassflasker. Når det spes ut, skal det blir lysere enn naturlig blod, men angivelig skal det fungere bedre. Det hevder i hvert fall den amerikanske produsenten.

De første testene tyder på at det nye blodet transporterer oksygen bedre i kroppen. Det skal hjelpe til med å minske skadene ved for eksempel hjerteinfarkt.

— En revolusjon

— Kommet dette produktet på markedet er det, slik jeg ser det, en revolusjon, sier professor Bengt Fagrell, som leder undersøkelsene på Karolinska sjukhuset, til Sveriges Radio.

Akkurat hvordan blodet fremstilles og hvor og hvordan flaskene oppbevares er hemmelig. Så langt er det bare laget noen få liter av det syntetiske blodet. Men om utprøvingen går bra, tror man at pulveret kan komme på markedet om et par år.

Prisen vil trolig også bli lavere en på naturlig blod. Samtidig er det en risiko for at det kunstige blodet kan brukes som dopingsmiddel. Selv om professor Bengt Fragell mener at faren ikke er alt for stor.

— Det vil sikkert være et utmerket dopingmiddel. Men det inneholder et emne som heter polyetylenglykol, som er lett å spore. Det kan man avsløre, konstaterer Fragell.