I dag er det over 40 forskjellige tilbydere av telefoni over bredbånd, Vi har sett på fem alternativer og sammenliknet dem med bruk av «damptelefonen» Telenor Analog Basis.

Ringer du 200 minutter i uken — fordelt på 25 samtaler - koster «damptelefonen» 351 kroner måneden. Er halvparten av samtaletiden din til Spania øker prisen til 622 kroner måneden.

Skype billigst

Rimeligste alternativ over internett er «gratistjenesten» Skype. Bruker du denne tjenesten sparer du opptil 500 kroner måneden i forhold til Telenor Basis.

Du laster ned et lite system som gjør at du kan snakke gratis med alle andre som er tilknyttet internett. Du finner programmet på www.skype.com. De har også en tjeneste som heter Skype Out. Til de fleste vanlige steder - det seg være naboen, USA eller Australia - for den saks skyld - er prisen ut fra internett til en fasttelefon ca. 15 øre minuttet. Bruker du denne tjenesten til å ringe ut med, er prisen for 200 minutter 120 kroner måneden. Problemet med Skype er at du ikke har et inngående telefonnummer som gjør at andre kan nå deg fra fasttelefoner eller mobiltelefon. Du har et brukernavn hos Skype som gjør at andre pc-brukere kan ringe deg opp. Du kan derfor ikke basere hele din telefonering på denne tjenesten i dag. Men, har du et rimelig mobiltelefonabonnement som du bruker for inngående og reserve - så er du godt hjulpet.

Ordinær telefon over nettet

Andre tilbyr mer ordinære telefontjenester over bredbåndsforbindelsen din. For en etableringsavgift på 495 sender Telio deg en adapter eller en spesiell IP-telefon. Med den kan du ringe «det du vil» for 159 kroner i måneden til fasttelefoner i Norge og utlandet. Det er først når du ringer mobiltelefoner at de beregner tilleggsbetaling pr. minutt.

IP 24 er en annen tilbyder som alle kan abonnere på. For dem som bare ringer 200 minutter innenlands i uken er prisen her 139 kroner måneden. Svært rimelig.

BKK og NextGenTel tilbyr også IP-telefoni til sine bredbåndsekunder. Også her er det store beløp å spare i forhold til Telenor Basis.

Fra perfekt til svakheter

Brukere av IP-telefoner har litt blandet erfaring. Kvaliteten avhenger gjerne av bredbåndsforbindelsen, og påvirkes ofte dersom du samtidig som du snakker i telefon skal gjøre mange andre ting på nettet samtidig.

Det kan bli litt støy og hakking, men svært ofte er forbindelsen upåklagelig - og på grunn av at tjenester over nettet kan bruke langt større båndbredde enn en vanlig damptelefon, så kan du få rene «stereolydkvalitet» når alt fungerer bra.

Totaløkonomi

I dag er det for mange god økonomi å anskaffe en bredbåndsforbindelse til rundt 400 kroner i måneden. For 89 kroner i måneden beholder du din gamle analoge telefon på mini-abonnement. Et slikt abonnement har en høyere samtaletakst - men bruker du bredbåndstelefoni er det en grei reserve og inngående forbindelse til deg. Kutter du ut abonnement på analog «damptelefon» må du betale 60 kroner for leie av kobbertråden. Reservetelefonen koster deg da bare 29 kroner måneden.

Bruker du Skype til å ringe ut 200 minutter i uken - med halvparten til Spania - koster bredbånd, reservetelefon og samtalepris til andre fasttelefoner deg ca 600 kroner måneden. Litt under det tilsvarende bruk av Telenor Basis «damptelefon» ville koste alene.