Christian H. Haraldsen

Det finnes ingen over, og ingen ved siden. Boligsparing for unge gir et skattefradrag på 20 prosent av beløpet du sparer. Setter du inn 15.000 kroner på BSU-konto før årsskiftet, reduserer du skatten med 3000 kroner. Hvis du har penger til overs på tampen av året finnes det ingen bedre måte å spare på.

Å betale ned på et studielån er ikke på langt nær så lønnsomt. Den flytende renten i Lånekassen er 4,2 prosent fra årsskiftet. Å betale ned 15.000 på studielånet vil altså spare deg for 630 kroner i renteutgifter, før skatt. Etter skatt blir gevinsten 454 kroner. Gevinsten ved å betale ned på boliglån blir omtrent den samme.

Førsteamanuensis Knut Boye ved NHH kan ikke se noen fornuftige grunner til å la være å benytte ordningen, hvis du har rett til å benytte den.

— Hvis man har skattepliktig inntekt og planer om å skaffe bolig, er det en gunstig ordning, konstaterer han.

Lån for å spare

Ifølge Boye blir den årlige avkastningen etter skatt 7,5 prosent, dersom du sparer i syv år, innskuddsrenten er 3 prosent og du bruker pengene til bolig et år etter at du har avsluttet sparingen. Til sammenlikning blir avkastningen på en tilsvarende sparekonto uten skattefradrag omtrent 2 prosent.

Det er faktisk lønnsomt å låne, hvis du ikke har nok penger selv til å utnytte ordningen. Så lenge renten på lånet er under 10 prosent, betaler du jo mindre enn 7,2 prosent etter skatt. Det eneste som eventuelt kan gi høyere avkastning enn BSU, er aksjer eller andre instrumenter som innebærer risiko. Men Boye slår fast at ingen ordninger kan kalles bedre enn BSU.

— Nei, det er ikke noe som slår BSU, for det er jo ingen risiko, sier han.

Må ha inntekt

Regelen er at du kan få fradrag for inntil 15.000 kroner i året, og inntil 100.000 kroner totalt. Som eksempel kan du sette inn 15.000 kroner årlig i seks år, og 10.000 det siste året. Renteinntektene på kontoen holdes med andre ord utenom beregningen. Du kan godt fordele sparingen over enda flere år, men kan ikke holde på lenger enn til og med det året du fyller 33.

Tjener du mindre enn 23.400 kroner blir det ingen skatt, så da har det ingen hensikt å sette penger på BSU-konto. Først når du tjener nærmere 40.000 kroner kommer skatten opp i 3000 kroner, som er skattefradraget hvis du setter inn 15.000 kroner på BSU.

Pengene må gå til bolig

Den eneste haken ved BSU er at du må bruke pengene til å kjøpe bolig eller betale ned boliglån. Bruker du dem til noe annet må du betale tilbake skattefordelen. Du kan godt la være å betale inn på kontoen et år eller to. Men hvis du først tar ut penger, er BSU-eventyret over for din del. Du kan ikke spare i to år, ta ut pengene, og så «bruke» de resterende fire årene senere.

Derfor bør du vente til du har brukt opp hele kvoten, eller til du har fylt 33, før du tømmer BSU-kontoen. Det må være en nyttårsaften mellom siste innskudd og første uttak. Boligen du bruker pengene på må være anskaffet etter at du startet BSU-sparingen. Det er ingen grense for hvor lenge pengene kan stå urørt på kontoen.

Renten bør være god

Derimot må pengene gå til bolig eller nedbetaling av boliglån innen utgangen av det året du tar dem ut. Nyttårsaften er med andre ord en dårlig dag å tømme BSU-kontoen på. Du bør ikke bekymre deg for mye for slike «feller». Spør banken til råds før du tar ut pengene, så bør det gå bra.

De fleste bankene gir svært gunstig rente på BSU-konto. Renten varierer, og er høyere i en del småbanker enn i de store. Har du tilgang til internett finner du oppdatert rentebarometer på dinepenger.no. Det går an å flytte BSU-konto til en annen bank hvis du er misfornøyd med renten. I så fall lar du den nye banken ordne med overføring, slik at du er sikker på at alt går etter reglene.