Omfattende aksjoner fant sted i Oslo og Stockholm torsdag morgen. Razziaene var vel forberedt og skal ha foregått uten motstand mot tjenestemennene som utførte dem.

I Oslo ble boligene til de tre pågrepne mennene ransaket, og i tillegg beslagla politiet store mengder dokumentasjon fra en internett— og telefonkafé på Grønland. Også en annen internettkafé i sentrum ble stengt etter ransaking.

– God grunn

– Vi mener å ha god grunn til å mistenke de pågrepne mennene for å ha brutt straffelovens paragraf 147b som går ut på å finansiere terrorhandlinger i utlandet, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff til NTB.

PST kunne bekrefte svært lite av de opplysningene som var lekket ut om pågripelsene torsdag morgen. Når de likevel gikk ut med noen opplysninger, var det for å unngå spekulasjoner. Staff bekreftet også at aksjonene i Oslo og Stockholm var samordnet og planlagt i lang tid før de faktisk fant sted.

Svensk sikkerhetspoliti har fortalt at de pågrepne i Stockholm er svenske statsborgere, mens PST bekrefter verken nasjonalitet, kjønn eller alder på de tre pågrepne i Norge.

De tre mennene som ble tatt i Norge, skal ifølge den svenske avisen Expressen, være 37, 39 og 42 år gamle. 39-åringens forsvarer, Frode Sulland, sier til TV 2 at hans klient stiller seg avvisende til siktelsen.

«Unge menn»

Etter det tv-kanalen kjenner til, mener PST at pengene har gått til grupperingen al-Shabab, eller «de unge menn», som skal drive terror i Somalia.

– De tre er ikke engang avhørt, og derfor må vi holde tilbake mye informasjon. Flere opplysninger kan trolig slippes etter at spørsmålet om varetektsfengsling er behandlet, sier informasjonsmedarbeider Martin Bernsen i PST til NTB.

De tre satt alle i avhør torsdag ettermiddag. Ifølge Oslo tingrett vil det ikke bli avholdt fengslingsmøter i saken før lørdag. Hvor lenge PST da vil begjære de tre fengslet, er ikke kjent.

– Ikke hawala

I 2001 gikk Økokrim til omfattende aksjon mot det somaliske miljøet i hovedstaden i et mislykket forsøk på å komme de ulovlige hawalabankene til livs. Hawala fungerer slik at en person i Norge kan betale penger til en kontakt i Norge som deretter kontakter et bindeledd i det landet der den personen som skal ha pengene, befinner seg. Slik blir penger utbetalt til dem som opprinnelig skulle være mottakere.

Aksjonen i 2001 har hatt liten effekt på utbredelsen av hawalabanker i Norge, men PST påpeker at det ikke er dette banksystemet de har rettet noe konkret angrep på denne gangen.

– Vi ser på hvilke penger som er overført og til hvem, ikke hvordan de er overført, sier politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff.

Advokater

De tre som er pågrepet i Norge, har fått oppnevnt hver sin forsvarer. De tre er advokat Frode Sulland, David Toskas tidligere forsvarer, Øystein Storrvik, og advokat Arild Holden.

Holden, som er partner i Advokatfirmaet Elden, er fra før også advokat for terrortiltalte Arfan Bhatti og godt kjent med terrorbestemmelsene i straffeloven.

– Jeg har snakket med min klient, og han sitter i avhør. Det er for tidlig å kommentere saken, sier Holden til NTB.

Larsen, Håkon Mosvold
Falch, Knut